Aktualno Županija

Raste cijena odvoza otpada? Karlovčanima najprije čipirane kante i posude za razvrstavanje, a onda i “čestitke”

Karlovčani, Čistoćini korisnici, u prosincu će imati čipirane kante, dobit će i one za prikupljanje različitog otpada, a iduće godine te usluga plaćati po novoj, vjerojatno, višoj cijeni.

One će se formirati i po broju pražnjenja posude i po količini otpada pa je to i razlog čipiranja posuda za otpad. Na području grada treba ih čipirati oko 12.000, a do sada je to učinjeno na 80 posto posuda.

– Očekujemo da će posao čipiranja biti završen do sredine prosinca. Vezano za podatke koji će biti dobiveni na taj način, treba reći da će na uređaju na kamionu biti očitano da je posuda ispražnjena, a što je dokaz da je izvršena usluga. Napominjemo da će sve posude koje se isprazne, a nemaju čip, biti registrirane odnosno naši kontrolori će izaći na teren i rješavati status posude i kupca. Nadalje, bit će registriran broj pražnjenja posuda, a što bi trebalo direktno utjecati na cijenu usluge. I na kraju, treba reći da je čip jedinstven te da se ne može kopirati ili njime manipulirati, kazali su nam u Čistoći.

U Karlovac trebaju krajem mjeseca stići kontejneri od 1.100 litara, žuti i plavi, za plastiku i papir, a manje posude, njih 23.000, za odvojeno prikupljanje otpada, za što natječaj Ministarstva još traje, nakon toga. Tada će svako kućanstvo i svaki poslovni objekt dobiti spremnike za odvajanje papira, plastike i biootpada.

A novi način prikupljanja otpada, ne samo miješanog komunalnog, nego i biorazgradivog, razlog su i novog cjenika ovih usluga koji bi u primjeni trebao biti iduće godine. Najavljivan je i prije godinu dana, no tada je najprije Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga, a potom i gradonačelnik Damir Mandić uskratilo suglasnost na prijedlog cjenika koji je predviđao poskupljenje prikupljanja i odvoza otpada oko 28 posto, ovisno o veličini spremnika, broju odvoza otpada mjesečno itd.

– Cijena obvezne minimalne javne usluge sastavni je dio Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Karlovca, a koju donosi Gradsko vijeće grada Karlovca. Sukladno Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom predstoji i izmjena Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Karlovca, a u kojoj će biti i definirana cijena obvezne minimalne javne usluge. Čistoća d.o.o. Karlovac napravila je prijedlog cijene obvezne minimalne javne usluge te se očekuje da bi nova Odluka zajedno s Cjenikom trebala stupiti na snagu početkom iduće godine, naveli su u Čistoći.

Nisu precizirali što novi cjenik predlaže, no po svim ranijim najavama, Karlovčani mogu očekivati veće račune. Koliko, ovisit će o gradskoj tvrtki i gradskim čelnicima. (KAportal.hr)