Aktualno Županija

Bolna statistika: Od ulaska u EU Hrvatsku napustilo 189.512 osoba – iz Karlovačke županije odselilo njih 5.535, skoro pola iz Karlovca

Od ulaska u Europsku Uniju Hrvatsku je selidbom u inozemstvo napustilo 189.512 osoba. Pritom valja naglasiti kako je riječ samo o onima koji su i definitivno promijenili prebivalište, odnosno trajno se nastanili u inozemstvu, dok u statistiku nisu uračunati oni koji na rad u inozemstvo odlaze samo privremeno i povremeno, a kakvih je također velika brojka. Nadalje, kako se objavljuju godišnja izvješća o iseljavanju, treba naglasiti i kako je uračunato malo veće vremensko razdoblje, odnosno od 1. siječnja, a ne od 1. srpnja 2013. godine, a podaci se odnose na period do 31. prosinca 2018. godine, dakle bez ovogodišnjih.

U istom periodu Karlovačku županiju trajno je napustilo 5.535 osoba, dok je iz grada Karlovca sreću u inozemstvu potražilo 2.130 osoba. Ako se može tražiti neka mala utjeha u ovim iznimno lošim podacima, onda je to eventualno u činjenici da je “špica” iseljavanja bila u 2017. godini – prošle se godine broj onih koji su se odlučili na odlazak u inozemstvu ipak smanjio, no je li to trajan trend pokazat će tek podaci za 2019. godinu.

Najgore u Vojniću

Kako je Karlovac najveći razumljivo je da je u čistoj brojci i najviše iseljenih iz grada na četiri rijeke, dok u postotnom iznosu prednjači Slunj koji je napustilo 255 osoba, što je više od 5% stanovnika ovog gradića. Iz Ogulina je u inozemstvo trajno odselilo 295 osoba, iz Duge Rese 201, a iz Ozlja 188. Među općinama je apsolutni rekord Vojnić koji je napustila 761 osoba, što je zastrašujućih 16% stanovništva.

Najviše iseljenih bilo je, dakako, iz Zagreba – 28.432. No, kako bismo došli do realnije slike o situaciji u Karlovcu u usporedbi s ostatkom Hrvatske izračunali smo podatke za gradove slične veličine, odnosno one od 45 do 65 tisuća stanovnika, računajući popis iz 2011. godine.(KAportal)