Poljoprivrednici: Nemamo dovoljno hrane

Predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika, Nezavisnih seljaka Hrvatske, Udruge OPG Hrvatske “Život”, Hrvatske udruge malih OPG-a i Udruge proizvođača središnje hrvatske održali su konferenciju za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede na kojoj su istaknuli da je najveći gubitnik novog proračuna upravo to ministarstvo, odnosno selo i poljoprivrednici, jer taj resor treba dobiti 4% manje novca.

Upozorili su da je smanjenje proračunskih izdvajanja za poljoprivredu nedopustivo. Smatraju da će to pridonijeti daljnjem propadanju ovog sektora. Traže da se u poticajima izjednače s europskim poljoprivrednicima.

– Smanjiti proračun samo za poljoprivredu je neprihvatljivo. Tražimo od predsjednice Republike i od Odbora za nacionalnu sigurnost da se sazove. U ovome trenutku nemamo dovoljno hrane i naša nacija će biti gladna, rekao je Mato Mlinarić, predsjednik Udruge Nezavisni seljaci Hrvatske.

Upozorio je i na negativne trendove u sektoru poljoprivrede, na pad broja poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje, posebice u sektoru mlijeka.

Stjepan Kunovec, predstavnik Udruge proizvođača središnje Hrvatske, kazao je kako se nada da će u Hrvatskom saboru doći do rasprave o umanjenju proračunskih sredstava. Bilo bi dobro da ministrica ima čvrste argumente da brani to umanjenje, dodaje.

Sebastian Svat, predstavnik Hrvatske udruge malih OPG-a, izjavio je da na police trgovačkih lanaca u Hrvatskoj vrlo često stiže roba sumnjive kvalitete, odnosno “škart roba”.

– Borite se s time i opstanite. Jednostavno ne ide, poručio je Svat.

Mi tražimo, rekao je Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika, da se u proračun za poljoprivredu uvrsti 560 milijuna kuna za izravne potpore. Poljoprivrednicima se, kako je pojasnio, iz europskog fonda isplaćuje 70% potpora, 10% ide iz državnog proračuna, što znači da hrvatski poljoprivrednik dobiva 80% ukupne potpore, za razliku od europskog koji dobiva 100%.

– Ovih 20% razlike iznosi 560 milijuna kuna, i tražimo da se to uvrsti u proračun, rekao je Jaić te dodao kako hrvatski poljoprivrednici traže da budu ravnopravni s poljoprivrednicima u Europskoj unije.

Na pitanje novinara što ako se njihovi zahtjevi ne uvaže i ako se 560 milijuna kuna ne uvrsti u proračun, Jaić je odgovorio kako vjeruje da će premijer Andrej Plenković i resorna ministrica poljoprivrede Marija Vučković shvatiti da je poljoprivreda strateška grana razvoja hrvatske i da će se proračun nadopuniti.
No, jedan od mehanizama su i prosvjedi, rekao je. (hrt.hr)

Facebook Comments