EU poslao poruke Srbiji oko korupcije i slobode medija

Srbija ulaže ozbiljne napore u borbi protiv korupcije, ali usvojeni zakoni moraju biti primjenjeni, poručio je u ponedjeljak u Beogradu šef Misije Europske unije (EU) Sem Fabrizi, a sličnu je poruku uputio i nizozemski šef diplomacije Stef Blok ukazavši kako se od Srbije očekuje dalji napredak na polju vladavine prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija.

– Zakone treba provoditi bez straha i bez obzira da li se radi o korupciji na nižoj ili na visokoj razini, jer se tako stječe povjerenje građana, tvrtki i međunarodne zajednice, rekao je Sem Fabrizi na konferenciji Borba protiv korupcije za napredak jugoistočne Europe.

– Što je efikasnija borba protiv tog zla, veći su bruto domaći proizvod i povjerenje građana, rekao je Fabrizi, naglasivši kako u borbi protiv korupcije mnogo toga treba napraviti u Srbiji, ali i u cijeloj EU, s obzirom da je riječ o globalnom, a ne europskom, regionalnom ili nacionalnom problemu.

Poruku Srbiji da se u eurointegracijskom procesu moraju slijediti pravila i poštovati neophodne reforme uputio je danas u Beogradu i nizozemski šef diplomacije Stef Blok.

– Potpora Nizozemske Srbiji na putu ka EU je bitna, a u isto vrijeme vjerujemo da država mora biti spremna za pristup. Zato inzistiramo da se ispoštuju sve reforme i sva pravila. U Srbiji se puno toga napravilo, očekujemo dalji napredak kada je riječ o vladavini prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija, rekao je Blok nakon razgovora sa svojim srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem.

On je, odgovarajući na pitanja novinara poslije bilaterale s Dačićem što EU može napraviti za snaženje slobode medija u Srbiji, sugerirao da se to može staviti kao nedvojben preduvjet za prijem u EU. (hrt.hr)

Facebook Comments