Komunalci prevrnuli kante za smeće da ih lokalci ne mogu koristiti

Knjiga. “Ein mörderischer Sommer”. A do knjige metla. Od sirkova drva. A do metle smeće. Zgnječena kutija cigareta, pivska boca, dvije cole, jedna obična, druga light, puding, dvije vrećice, jedna bijela, druga žuta, i nešto što ne bismo ni željeli znati što je.

Smeće s pripadajućom metlom kao porukom leži u Dućama. I posljednji od tamošnja tri hotela nekidan je zatvorio vrata, a to automatski znači i da prestaje svaka briga za okoliš.

Općina Dugi Rat pri tome uopće nije iznimka. Ni blizu. A opet, taj mali slatki komad zemlje stisnut između Podstrane na zapadu i Omiša na istoku poseban je. Po mnogočemu, piše Slobodna Dalmacija.

Recimo, općina Dugi Rat nema zagoru. Cijela je ispod brda. Na moru. More je zapravo jedino što ima. I plaže u Dućama.

A na tim plažama otprije nekoliko godina postavljene su betonske kante. Duboke i masivne. Da u njih puno stane i da im vjetar ništa ne može.

Prije nekoliko dana, međutim, sve te kante osvanule su u ležećem položaju.

Mještanima ništa nije bilo jasno.

Sve će, uostalom, objasniti Pavao Tomić, viši referent za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša općine Dugi Rat.

“Odluka o tome da kante za smeće na obali polegnemo i tako ih stavimo izvan upotrebe donesena je za cijelu općinu, a ne samo za Duće,” počinje Tomić.

Sa psima, eto, nema to nikakve veze. No, razlog je još zanimljiviji.

“Odnedavno se u našoj općini naplata smeća obavlja prema potrošnji. Koliko, dakle, kućnih kanti napuniš, toliko i platiš. A da bi što manje punili svoje kante, neki mještani pune općinske, pa smo ih zato odlučili poleći, jer naprosto u ovom trenutku nismo bili u mogućnosti izmjestiti ih i negdje deponirati do idućeg ljeta. A da naše kante služe za odlaganje nečijeg kućnog otpada, stvarno nema smisla – objašnjava Tomić.

U ljetnom razdoblju Općina posebno plaća odvoz smeća s plaža, dok se u ostatku godine, priznaje Tomić, o tome nitko ne brine.

Pa je onda jednostavnije bilo “streljati” kante.

“Nije baš tako, morate nas razumjeti, ovo smo izabrali kao najmanje loše rješenje, a koševi na plažama opet će biti u funkciji početkom iduće sezone,” kaže Tomić.

Dakle, sezone. A lokalci se dotad može gušiti u vlastitom smeću, donosi Slobodna Dalmacija.(N1)

Facebook Comments