Bivši bolivijski predsjednik Morales pobjegao u Meksiko

Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales leti u Meksiko zrakoplovom meksičke vlade koja mu je odobrila azil.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard prije je potvrdio da je vlada poslala zrakoplov u La Paz po Moralesa te da mu je dan azil zbog “humanitarnih razloga”. U Boliviji su njegov život i integritet ugroženi, stoji u Ebrardovu priopćenju.

U ponedjeljak navečer Morales je objavio da napušta zemlju i odlazi u Meksiko.
– Braćo i sestre, odlazim u Meksiko, napisao je Morales na Twitteru, zahvaljujući pritom zbog pružanja azila.

– Boli me što napuštam zemlju zbog političkih razloga, ali uvijek ću pratiti situaciju. Uskoro se vraćam s više snage i energije, dodao je Morales.

 

Morales je objavio u nedjelju da podnosi ostavku nakon 13 godina vladavine kako bi primirio nasilne prosvjede, koji su izbili nakon objave rezultata spornih predsjedničkih izbora, ali je poručio da je žrtva državnog udara. Nakon njegove slijedile su i ostavke niza visokih bolivijskih dužnosnika.

Morales je pristao u nedjelju na održavanje novih predsjedničkih izbora prema preporuci Organizacije američkih država (OAS) koje su provele reviziju izbora od 20. listopada i pronašle ozbiljne nepravilnosti pri njihovu provođenju.
Objavio je ostavku nakon što je to od njega zatražila bolivijska vojska.

Vojska poručuje da će uspostaviti red

U ponedjeljak je najmanje dvadeset ljudi ozlijeđeno u sukobima kod sjedišta vlade u La Pazu i u susjednom El Altu, prenose novine La Razon. Policija je suzavcem pokušala rastjerati protivnike i pristaše Moralesa koji se sukobljavaju na ulicama.

Vojska je obećala uspostaviti red i zaštititi javnu imovinu u suradnji s policijom.

– Vojnici će provesti operacije s policijom kako bi spriječili krvoproliće i veće gubitke, poručio je glavni zapovjednik oružanih snaga Williams Kaliman, dodajući da će se koristiti “prikladnom silom” protiv skupina vandala koje teroriziraju ljude.(hrt)

Facebook Comments