OLUJNO JUGO POHARALO DALMACIJU Kaos u gradovima uz obalu, more poplavilo ulice, u Splitu drvo zdrobilo parkirani automobil

Olujno jugo pogodilo je cijelu Dalmaciju, a velike probleme stvara i u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Na Pojišanu se stablo od olujnih udara slomilo i ‘poklopilo’ parkirane automobile. Na lice mjesta odmah su izašli vatrogasci kako bi uklonili grane s automobila.

Policija je poslala obavijest da je zbog opasnosti od pada stabla za promet zatvorena Pojišanska ulica, od raskrižja s Osječkom do raskrižja s Ulicom Slobode, a promet se preusmjerava.

Stablo se srušilo i u Riječkoj ulici, punoj parkiranih automobila. Intervenirali su vatrogasci, oslobodili automobile i deblokirali ulicu u kojoj je na sat vremena promet bio zaustavljen.

– Do sada smo imali preko 15-ak intervencija, a najviše je riječ o pilanju i uklanjanja grana s automobila i ulica. Radimo punom parom i spremni smo za sve, kratko je za Slobodnu kazao Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split.

 

Problema ima i na drugom kraju grada, u ACI Marini Split koja je na udaru olujnih valova. Poplavljen je i dio ulice u ACI Marini kod rotora, a valovi prelaze i lukobran.

Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a jutros je upozorilo kako je za područje Dalmacije izdano crveno upozorenje te da je moguće poplavljivanje imovine i prometne mreže, kao i da je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom.

– Do ovog trenutka zabilježili smo oštećenja na oko 15 vozila, nastala uslijed pada stabala, grana i naleta ostalih predmeta. Obzirom da se, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, krajem dana očekuju još jači udari vjetra, savjetujemo građanima da, ukoliko je moguće, vozila parkiraju na zaštićenim mjestima, kako bi izbjegli mogućnost oštećenja, budu oprezni prilikom sudjelovanja u prometu i prate vremensku prognozu, te da u slučaju jakog vjetra ne izlaze iz domova ukoliko ne moraju, poručili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Jak vjetar stvara probleme i u prometu, pa je tako brza cesta Solin-Klis (DC1) otvorena samo za osobne automobile, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan od najjačih udara juga u povijesti mjerenja
Hina od zapovjednika splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivana Kovačevića doznaje kako su dosad utvrđene veće štete na dvama vatrogasnim vozilima, četiri manje štete na osobnim automobilima građana.

Danas je na Marjanu izmjeren udar juga od 134 kilometra na sat, što je jedan od najjačih udara otkako postoje službena meteorološka mjerenja na Marjanu, doznaje Hina od Rade Popadića iz Crometea. Rekao je da je dosad najjači udar juga izmjeren 1. veljače 1986., kad je bio 149 kilometara na sat.(jutarnji.hr)

 

Facebook Comments