Slobodni govori saborskih zastupnika

Slobodnim govorim zastupnika Hrvatski sabor nastavio je s današnjim radom. Prije toga zastupnici su prihvatili da se objedinjena rasprava provede o paketu zakona četvrtog kruga porezne reforme koji donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna, dok će ukupno rasterećenje, koje je u sva četiri kruga provela aktualna Vlada, iznositi gotovo 9 milijardi kuna.

Mirando Mrsić (Demokrati) kazao je u slobodnom govoru da je u okviru Vladinog plana za uštedu – ukinuti pomoćnike ministara (88), ali istodobno zaposliti 98 ravnatelja uprava. Osvrnuo se i na jučerašnje predstavljanje programa Kolinde Grabar-Kitarović za novi mandat na Pantovčaku, ali i na štrajk prosvjetnih djelatnika.

Gordan Maras (SDP) kazao je da je predstavljanje predsjedničkog programa Kolinde Grabar-Kitarović financijski stajalo nekoliko stotina tisuća kuna.

– To su platili porezni obveznici. Ako ste pogledali koji su tamo sjedili svi su “na plaći” iz državnog proračuna. Kao da ste gledali neki kongres stranaka u Koreji. Takva je jučer bila ikonografija tamo, kazao je među ostalim zastupnik Maras.
Zakonski paket četvrtog kruga porezne reforme zahvaća PDV pa će se snižena stopa od 13% primjenjivati i za pripremanje i posluživanje jela i slastica u ugostiteljskim objektima i izvan njih. Procjenjuje se da će to utjecati na smanjenje proračunskih prihoda za oko 900 milijuna kuna godišnje.

Sabor ovaj tjedan treba prihvatiti državni proračun za iduću godinu, nakon što odluči o više od 350 amandmana, a izglasavanje čeka i novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. Amandmani i glasovanje na dnevnom su redu sutra i u četvrtak. (hrt.hr)

Facebook Comments