Aktualno Županija

Adriadiesel završio remont dieselskog motora iz nuklearke Smolensk u rekordnih 90 dana – i proizveden je u Karlovcu davne 1978.

Karlovački Adriadiesel je u rekordno kratkom vremenu, 90 dana, uspješno završio remont dieselskog motora 12ZV40/48 iz Nuklearne elektrane Smolensk, proizvedenog još davne 1978. godine u pogonima Adriadiesela.

Dieselski motor težak 84 tone bit će otpremljen iz Adriadiesela posebnim prijevozom u četvrtak navečer, a iz zagrebačke zračne luke “Franjo Tuđman” obnovljeni dizelski motor će zrakoplov Antonov 124-100, jedan od najvećih zrakoplova na svijetu, otpremiti natrag u Smolensk 22. studenog.

Remont je Adriadiesel obavio za AO Koncern Rosenergatom, podružnicu OAO Koncern Rosenergatom, a od 2004. servisirao 13 motora, ima ugovoren remont za još jedan, te pregovara o remontu još motora, te izradi novih. Trenutno ova vodeća tvrtka za proizvodnju dieselskih motora i opreme za energetska i tehnološka postrojenja u jugoistočnoj Europ ima ugovorenih poslova u vrijednosti od 60 milijuna USD za izgradnju 6 novih motora od kojih su 4 od 10,15MW i 2 od 6,3MW.

Više od 50 njihovih generatorskih setova, koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u elektrani, radi u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta, a vrijedi se podsjetiti i da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u Černobilskoj elektrani 1984. bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori. Nisu stali zbog kvara već – nestanka goriva.

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Danas je Adriadiesel u svijetu jedini proizvođač tog tipa havarijskih motora – četverotaktni, srednjekretni dizelski V motor s rotirajućim klipovima snage 6.600 kW na 600 okr/min. Od 1976. do 1988. na područje današnje Rusije i Ukrajine isporučio je 45 motoraa od 2011. moderniziranih 7 moderniziranih u Rusiju pod imenom ADRIA 40. U daljnjem razvoju planira se usredotočiti na energetiku iz obnovljivih izvora i nuklearni sektor, te sačuvati bazu postojećih poslova u brodskoj industriji.

– Adriadiesel je dokazano stručan partner koji nudi kvalitetan servis dieselskih motora – generatorskih setova na brodovima u plovidbi ili na doku bilo gdje u svijetu. Također, iznimno smo ponosni i na servise, remonte i tehničku podršku na dieselskim motorima u nuklearnom sektoru u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini, izjavio je predsjednik Uprave Nenad Končar. (KAportal.hr)