Aktualno Županija

U srijedu u bolnici javna akcija “Otkrij rano”, svi mogu besplatno obaviti spirometriju te testirati plućnu funkciju

U srijedu od 10 do 14 sati u Općoj bolnici Karlovac održava se javno zdravstvena akcija “Otkrij rano” u povodu obilježavanja Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB).

Zdravstveni djelatnici Plućnog odjela Opće bolnice Karlovac zainteresiranim građanima će omogućiti besplatno testiranje ispitivanja plućne funkcije / spirometriju te ih besplatno savjetovati sa ciljem edukacije i stručnog usmjeravanja. Cilj akcije “Otkrij rano” je podizanje svijesti i važnosti preventivnih pregleda kojima se na vrijeme može otkriti i pravovaljano djelovati na kroničnu opstruktivnu bolest pluća (KOPB). Akcija će se održati u Plućnoj poliklinici te u predvorju Opće bolnice Karlovac.

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) je treći najčešći uzrok obolijevanja i smrtnosti odrasle populacije u svijetu. Riječ je o bolesti koja se u početku manifestira kao plućna bolest a koja s vremenom uzrokuje komplikacije i u mnogim drugim organskim sustavima. O važnosti podizanja svijesti o ovoj bolesti kao i o važnosti obilježavanja Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) govori i podatak kako godišnje u Europi od ove bolesti umire 300.000 ljudi. Inicijator akcije “Otkrij rano” je Zaklada Hrvatska kuća disanja, Hrvatsko torakalno društvo Toraks. (KAportal)