Mikijev zabavnik: Iskaz lijepo promijeni i na štand se deni

Prvo je bio vozač. Onda je bio rođak Bandićeva zaposlenika i Uskokova optuženika. A sada je glavnu kućicu na Trgu bana Jelačića dobila svjedokinja u velikoj aferi s namještanjem poslova na Trgu bana Jelačića

Gledajući samo posljednjih nekoliko tjedana, kućice na Trgu redom su dobivale tvrtke povezane s ljudima Milana Bandića i sudskim aferama u koje su umiješani. Posljednja u nizu je Romana Kantoci.

A kako je sve počelo? Bandić je prvo dodijelio 51 kućicu tvrtki svojeg dugogodišnjeg vozača Zdravka Krajine. Krajina ih je dobio za samo 10.500 kuna, a na njima je u tjedan dana uprihodovao gotovo 240 tisuća kuna, jer je najam jedne kućice po danu izlagačima naplaćivao 700 kuna. Nakon što je Krajinina tvrtka Eko sajam završila s Trgom, preuzela ju je tvrtka Etno sajam. Kućice su ostale iste, naknada je ostala ista, model poslovanja je i dalje isti – od gradonačelnika Bandića dobiju prostor na Trgu za iznimno nisku cijenu. Unajme kućice i stave ih na trg, a onda onima kojima u tim kućicama izlažu i prodaju višestruko naplate najam kućica.
Sad prelazimo na Romanu Kantoci s početka članka. Tvrtka Etno sajam, koja trenutačno zakupljuje kućice, povezana je s Ratimirom Jurekovićem.

Jureković, nekadašnji viši stručni savjetnik pročelnika Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i sadašnji zaposlenik Grada Zagreba, također je Uskokov optuženik u aferi s namještanjem poslova s najmom šatora na Trgu bana Jelačića. Jurekoviću se sudi da je zlouporabama položaja osigurao prijateljskim tvrtkama 4,1 milijun kuna. U cijelom poslu je sudjelovala i tvrtka Etno sajam.


Upravo ovih dana, od tvrtke Etno sajam, glavnu ugostiteljsku kućicu na Trgu, pored sata, zakupila je tvrtka Deft Project. Vlasnica ove tvrtke je Romana Kantoci, svjedokinja u aferi u kojoj je Jureković prvookrivljenik. Romana je i poslovna suradnica Nade Maljković, druge svjedokinje u istoj aferi. Ovaj novi posao na Trgu prvi je otkrio redatelj Dario Juričan.

U opsežnoj Uskokovoj optužnici protiv Jurekovića i ostalih, svjedokinja Nada Maljković, direktorica tvrtke Svantevid, detaljno je opisala okolnosti manipulacija na Trgu 2013. Između ostalog, opisala je kako je Josipu Katiću, još jednom optuženiku iz iste afere, nakon završetka božićnih i novogodišnjih manifestacija na Trgu isplatila oko 70 tisuća kuna u gotovini. Zašto? Zato što je Katić njezinoj tvrtki Svantevid omogućio da na Adventu prodaje fritule na Trgu bana Jelačića, piše u optužnici.

Svjedočila je i Romana Kantoci, sadašnja vlasnica Deft Projecta, koja ima glavnu kućicu na Trgu. Ona je tad bila zaposlenica Svantevida i u bitnom potvrđuje navode Nade Maljković, navodi se u Uskokovoj optužnici. Romana Kantoci nam je potvrdila da je ona zakupila kućicu na Trgu. Pokušavali smo doznati više detalja, ali nije bila raspoložena za razgovor.

– Neću s vama razgovarati. Ne znam otkud vam pravo da me uznemiravate, mislim, sve to stoji, ali neću s vama razgovarati – poručila nam je vlasnica Deft Projecta. Podsjetimo, Josip Katić je dio i afere Agram. Njega je, s Jurekovićem, Bandićev vozač Krajina vozio na kolinje kod Bandićeve sestre u Grude, a onda je krajem rujna promijenio iskaz. (24sata.hr)

Facebook Comments