Aktualno Županija

Policija hvatala pijane, drogirane, prebrze…

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave karlovačke provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu i sankcioniranja prekršaja. Ujedno, u petak 22. studenog na autocesti A1 i državnoj cesti D1 policijski službenici PU karlovačke su u suradnji s drugim inspekcijskim službama proveli pojačani nadzor vozila i vozača s ciljem podizanja razine sigurnosti i sprečavanja nezakonitih radnji.

Tijekom tih postupanja utvrđeno je ukupno 297 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometna na cestama među kojima se 16 prekršaja odnosi na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, 85 na brzinu, 78 na nekorištenje sigurnosnog pojasa te sedam na korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom. Ujedno, evidentirana su dva prekršaja iz Zakona o obveznim osiguranjima u cestovnom prometu, četiri prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, dva prekršaja iz Zakona o trošarinama, pet prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i četiri prekršaja iz Zakona o suzbijanju nereda na športskim natjecanjima. Na izvanredni tehnički pregled policija je uputila jedno vozilo na kojem su utvrđeni opasni nedostaci.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je kod 49-godišnjeg vozača na autocesti A1, na području Ogulina, a iznosila je 2,70 promila. Naime, vozač je 23. studenog autocestom A1 upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,70 promila i za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Najveća izmjerena brzina kretanja vozila bila je 112 km/h na brzoj cesti u Karlovcu i to na dijelu gdje je ograničenje 80 km/h.

Također, jučer 24. studenog na području Ogulina utvrđeno je da je 49-godišnjak upravljao neregistriranim traktorom prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola od 2,05 promila. Kako je utvrđeno da se radi o osobi koja je višestruki počinitelj prekršaja tzv. „recidivist“, on je uhićen i priveden na nadležni Općinski sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 25 300 kuna.