Aktualno Županija

Na nacrt karlovačkog proračuna za 2020. stiglo osam prijedloga – neki odbijeni, neki suvišni jer su ionako u planu

Za javne rasprave na nacrt karlovačkog proračuna u 2020. Gradu je pristiglo osam prijedloga, ali su odbijeni jer nije predloženo odakle ih financirati ili su ionako već u planu.

Proračun bi iduće godine trebao iznositi 362 milijuna kuna, a njegov konačni izgled definirat će gradski vijećnici. U prijedlogu koji će im stići, neće se naći ono što je predlagao ZOAKD i HNS, jedini sudionici javne rasprave koja je trajala od 29. listopada do 7. studenog. Proračun za sljedeću godinu, inače, po zakonu se priprema od 15. rujna do 15. studenog, a u tom se periodu provodi i javna rasprava.

Pripremaju ga, pojašnjavaju u Gradu, upravni odjeli, proračunski korisnici, škole i ustanove, gradske tvrtke, a “njegovo usklađenje i uravnoteženje sukladno obvezi namjenskog korištenja dijela prihoda i ostalim zakonskim obvezama jedinice lokalne samouprave vrlo je kompleksno i zahtjeva dosta vremena”.

– Na javnu raspravu zadnjeg dana zaprimili smo 9 prijedloga, od čega 8 prijedloga od gradske organizacije HNS-a, a jedan prijedlog od Zajednica organizacija amaterskih kulturnih djelatnosti. Prijedlog ZAOKD nije prihvaćen jer je predloženo samo povećanje rashoda na stavkama za ZOAKD, a nije predložen izvor financiranja tako povećanog rashoda, kažu nam u Gradu.

HNS je uputio preostalih 8: izgradnja nogostupa u ulicama Ivana Grahe, Mala Švarča i Splitskoj ulici, izgradnja javne rasvjete u Ul. Slavka Rozgaja i Izidora Kršnjavoga, povećanje donacija građanima i kućanstvima za projekte energetske učinkovitosti, povećanje stipendija i rashoda za prijevoz učenika s teškoćama.

– Neki od tih prijedloga već se nalaze u prijedlogu proračuna za 2020. godinu. Za neke projekte u tijeku je izrada projektne dokumentacije i ishođenje potrebnih dozvola. Dio predloženih projekata odnosi se na područja u Gradu kroz koje će se u narednih 1-3 godine provoditi projekt Karlovac II pa se ne može selektivno provoditi samo jedan mali projekt. Za stipendije su već osigurana povećana sredstva, ali ne u iznosima predloženim od HNS-a. Za prijevoz učenika s teškoćama u razvoju osigurana su u proračunu 100%-tna sredstva potrebna za tu svrhu te predloženo povećanje ne bi imalo učinka. Iznosi potrebni za provedbu predloženih projekata nisu realni, naročito kod projekata gradnje nogostupa i javne rasvjete tj. predloženi iznosi bi bili nedostatni za te predložene projekte, obrazlažu u Gradu.

Navode da je posebna pozornost posvećena vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora s kojima su u kontinuiranom kontaktu oko manjih komunalnih projekata, te ističu da su u 2020. predvidjeli i sredstva iz spomeničke rente za obnovu pročelja u staroj gradskoj jezgri.

– Što se tiče prijedloga za smanjenje rashoda unutar proračuna maksimalno racionalno smo rasporedili sredstva kako bi kvalitetno i uspješno proveli sve zakonom propisane obveze. Prijedlozi za smanjenje rashoda u proračunu da bi se osigurala sredstva za prijedloge povećanja nisu u potpunosti prihvatljiva jer bi se time onemogućila provedba nekih drugih redovnih i neophodnih aktivnosti u Gradu, a koje su planirane razumno i racionalno sukladno stvarnim potrebama, zaključuju u gradskoj upravi.

Je li proračun, kako obično glasi završna ocjena pri njegovom predlaganju,” realan, ostvariv, razvojan i socijalno osjetljiv”, reći će Gradsko vijeće koje temeljni financijski dokument i usvaja. (KAportal.hr)