Aktualno Županija

Nakon 40 godina Tounj dobio dječji vrtić

Općina Tounj u Karlovačkoj županiji nakon 40 je godina dobila vrtić. Riječ je o pilot-projektu otvaranja predškolskih ustanova u prostorima škola koje su, barem u općinama te županije, uglavnom poluprazne. Svi su se, od mjerodavnog ministarstva, županije, općine, ujedinili u toj ideji pa se ona realizirala u samo nekoliko mjeseci.

Područna osnovna škola u Tounju nekada je imala 600-tinjak učenika, a danas samo 80. Rodila se ideja – zašto ne otvoriti vrtić u školi?

– Djece je sve manje i trebalo je pronaći način kako demografski potaknuti i roditelje i djecu da ostanu u našoj općini i da imaju osiguran boravak djece i brigu za djecu tijekom odlaska na posao, rekla je Anđelina Božičević, ravnateljica OŠ Josipdol.

Svi su prionuli na posao, od mjerodavnog ministarstva do općine. U rekordnom se vremenu pripremila dokumentacija, obnovila zgrada.

– Naša djeca su išla u Josipdol u vrtić, Duga Resu, i Generalski stol. Znači sad prvi puta imaju da tako kažem na kućnom pragu vrtić, tako da smo evo presretni, izjavio je načelnik općine Tounj Ivica Sopek.

U vrtiću trenutačno boravi 17 djece, i to u dobi od 2 do 7 godina. Svima im je jedno zajedničko – u vrtiću su prvi put. A i teta Nikolina – s njima uči. Ovo joj je prvi posao i motiv povratka u rodni Tounj.

– Ja sam baš diplomirala sad u 7. mjesecu i otvoirla se prilika da sad počnem raditi baš tu u Tounju. Otuda sam, pa sam se eto vratila doma, govori odgojiteljica Nikolina Pribanić.

Petra Brletić jedva je dočekala vrtić. Ona naime ima 4 djece pa joj ova pomoć dobro dođe. Još je važnije što i sinovi uživaju.

– Ovo je drugi dan kako idu u vrtić, ujutro kad ih ostavim, samo me izignoriraju, znači da je to super za njih, adaptacija je prošla savršeno, govori.

Općina je u uređenje zgrade uložila 60-ak tisuća kuna, ostatak su financirali županija i ministarstvo. Kako bi boravak djece za roditelje bio što jeftiniji, općina sufinancira cijenu vrtića s čak 70%.(hrt)