Aktualno OG sada Ogulin

SDSS će podržati prijedlog proračuna za 2020. godinu

Na sjednici Izvršnog odbora gradske organizacije Samostalne demokratske stranke u Ogulinu donijeta je odluka da će stranka podržati prijedlog proračuna grada Ogulina za 2020. godinu. Razlog donošenja ovakve odluke je povećanje sredstava za održavanje infrastrukture na ruralnom području,kao i plan ravnomjernijih ulaganja na području cijelog grada Ogulina.

Članovi IO raspravljali su o učinjenom u 2019. godini koja nije obilovala projektima, ali ipak su neke stvari učinjene. Kriza bivše vlasti i izvanredni izbori rezultirali su kasnim donošenjem proračuna za 2019. godinu. Gradska vlast nije stigla raspisati javne nabave pa nije ni bilo velikih ulaganja u infrastrukturu. Zbog vremenskih neprilika i velikog uništavanja prometnica te neugovaranja kompletnog održavanja nije bilo moguće sanirati sve proometnice, ali su one „najgore“ sanirane te je plan da će u 2020. biti u potpunosti završene.

U Ponikvama je, u suradnji sa mještanima, opločen prostor između škole i mrtvačnice a do kraja godine će biti elektrificirana tamošnja crkva. U Vitunju je promijenjen krov na zgradi bivše područne škole. u Drežnici je pokrenut projekt izgradnje mrtvačnice te je u tijeku izdavanje građevinske dozvole. U Jasenku će do kraja godine također biti završena projektna dokumentacija za mrtvačnicu a ulaže se i u zgradu DVD-a Jasenak. U Popovom selu obnovljena je javna rasvjeta a uređen je i pristup izvoru vode. U realizaciji je i čitav niz manjih ulaganja gdje sudjeluje Grad Ogulin.

Za 2020. godinu planirani su proračunski prihodi veći od 90 milijuna kuna, jer je zbog neizvršenja gotovo 21,5 miljun kuna prenesen iz 2019. godine, a znatan je i udio prihoda iz EU fondova. Za održavanje nerazvrstanih cesta planira se utrošiti 4.450.000 kn, za izgradnju i održavanje igrališta u mjesnim odborima 210.000kn, za izgradnju i održavanje mrtvačnica 645.000kn, uređenje grobalja 100.000kn, te je za rad Vijeća srpske nacionalne manjine grada Ogulina osigurano 80.000kn.

Po prvi puta su Proračunom sredstva u Programu utroška šumskog doprinosa u iznosu 3,1 milijun kuna kompletno namijenjena za održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture kroz održavanje cesta, izgradnji mrtvačnica, stajališta i igrališta u mjesnim odborima kao i uređenje grobalja. Sva uprihodovana sredstva šumskog doprinosa dolaze iz ruralnih dijelova grada, prvenstveno Jasenka, Drežnice, Potoka Musulinskog, te je prioritet uređenje infrastrukture u tim krajevima koja je uništena eksploatacijom šume.

Zbog svega navedenog kao i obećanja gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića o ravnomjernom ulaganju u sva područja grada Ogulina, SDSS će podržati proračun za 2020. godinu.