Aktualno OG sada Ogulin

Aktualni sat potrajao puna dva sata

“Aktualnim satom” počela je današnja sjednica Gradskog vijeća, kojoj je nazočilo 14, od 17 vijećnika. Aktivnih na “Aktualcu” bilo je, pak, njih 11-oro.

Zlata Kurelac (HDZ) osudila je čin prijetnje gradonačelniku i njegovoj obitelji, a nezadovoljna je što se nije prihvatio prijedlog HDZ-a da se sjednica održi izvan radnog vremena. Pitala je što je sa spremnicima za papir koji nemaju poklopce, a ostali su često pretrpani, te se zanimala zašto gradsko vodstvo misli da je trošak Poduzetničke zone 1,1 milijun kuna. Zabrinjava ju što će dvoje ljudi iz zone, njenim gašenjem,  ostati bez posla.

“U ponedjeljak se potpisuje ugovor sa izvođačem o  gradnji reciklažnog dvorišta”- odgovorio je,među ostalim,  gradonačelnik Dalibor Domitrović, potvrdivši da se gasi samo trgovačko društvo, a ne Poduzetnička zona. 800 tisuća bili su materijalni troškovi i plaće, a 300 tisuća održavanje. Velika većina poslova vodila sa u gradskoj upravi, a tako će biti i dalje, čime će se postići znatna ušteda. Još je jedan razlog za gašenje, a to je presuda kojom se zoni nalaže da JJ gradnji iz Zagreba isplati 581 tisuću kuna, plus kamate i troškove postupka, što prelazi milijun kuna! Oni su još 2008. do 2009. izvodili radove u zoni, a nikad nisu plaćeni. “To je tek  jedan od kostura” iz ormara”- zaključio je gradonačelnik Domitrović.

Nikola Požega (SDP) pitao je kad će biti saniran “Perić” most u Ogulinskom Hreljinu, a u odgovoru smo doznali da je riječ o županijskoj cesti i pitanje će se proslijediti Županijskoj upravi za ceste.

Hrvoje Magdić (HDZ) zanimao se hoće li se novouređeni prostori u Pučkom otvorenom učilištu dodijeljivati udrugama i po kojim kriterijima, te zatražio novi plan sistematizacije radnih mjesta u gradskoj upravi, koja se upravo radi.

“Odluka o korištenju nije donesena, a to neću raditi ja, već ravnateljica Pučkog učilišta. Nova sistematizacija još nije gotova, a cilj nam je bolje funkcioniranje gradske uprave”- odgovorio je gradonačelnik, dodavši da će se uvesti Odjel za gospdarstvo i EU fondove.

Na pitanje Jurice Pribanića (SDP) što je sa sanacijom Molinarijevog mosta i je li se namjerno odugovlačilo sa procesom javne nabave , kao što neki tvrde, za gradnju novog dječjeg vrtića, Dalibor Domitrović je rekao:
“Grad Ogulin je sa županijom potpisao sporazum o sufinanciranju, ali nam je županija pred desetak dana poslala sporazum o otkazivanju tih radova, a što se vrtića tiče riječ je ili o zlobnicima ili o onima koji ne znaju što govore. Rok za izgradnju je 180 dana, od potpisivanja ugovora, što će vjerovatno biti početkom iduće godine. Cilj nam je da vrtić proradi na jesen.

Zlatko Mrvoš (SDP) također se osvrnuo na Molinarijev most, na kojem su se mnogi naslikavali, upitavši je li on siguran za promet teretnih vozila. Zatražio je, stoga,  specijalističko ispitivanje mosta od ovlaštenih inženjera i odgovor župana Damira Jelića. “Pohvalio” je ŽUC koji je danas počeo krpati rupe prema Trošmariji i zatražio njihov odgovor o redovitom održavanju cesta nakon zimskih uvjeta.

Filip Šehović (SDP) također je progovorio o Poduzetničkoj zoni i podsjetio na optužbe dezinformatora o “kočenju” razvoja Poduzetničke zone, što je opovrgnuo i direktor Bjelina Stjepan Vojinić, a gradonačelnik Domitrović i na današnjoj je sjednici rekao da se radi o neznanju pojedinaca i pojasnio razloge zbog kojih se čekalo na novi urbanstički plan, što je odrađeno u dogovoru s predstavnicima Bjelina.

“Nema opstrukcije ni kočenja” -zaključio je Domitrović, a potom odgovorio i na pitanje Miodraga Matijašića (SDP) koje je glasilo: da li je reorganizacija Ureda za graditeljstvo i prostorno planiranje županije utjecala na procese u gradu.

Saznali smo da je broj djelatnika smanjen, ali i da se stalo sa legalizacijom, zbog čega imaju problema i građani i sam grad Ogulin.

Momir Jakšić (SDP) apelirao je još jednom da se trajno riješi  status ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koja sada radi samo dva dana u tjednu. Grad je uzalud pokušao poduzeti neke korake, ali do sad nisu imali razumijevanja iz nadležnog ministarstva.

Siniša Ljubojević (DSS) nastavio  je “Aktualac”  osvrtom na stanje nerazvrstanih cesta, te zna li se i tko je donio odluku da se u mjesnom groblju u Jasenku ukopa jedan migrant.

“Iz MUP-a sam dobio odgovor da je riječ o nepoznatoj osobi i to je učinjeno na osnovu odluke MUP-a”- istaknuo je gradonačelnik Domitrović, a direktorica SKG-a Sanja Tomić dodala da je za ukop dobivena narudžbenica Policijske uprave karlovačke.

Ljiljana Gračanin(SDP) upitala je u kojoj su fazi projekti kompostane i sortnirnice, a rečeno je da bi sanacija Sodola trebala uskoro početi, čeka se “zeleno svjetlo” Fonda za zaštitu okoliša.

Ivica Porubić (HDZ) zaključio je “Aktualac “pitanjem o novim zapošljavanjima u Vodovodu i kanalizaciji, te rodbinsku vezu s novozaposlenom djelatnicom.

Dobio je neočekivan odgovor gradonačelnika Domitrovića:

“Molim sada sve direktore i ravnatelje da se izjasne sada javno zašto su novi zaposleni, koliko ih je i koliko je gradonačelnik na to imao utjecaja”.

Doznali smo tako da je u Dječjem  vrtiću “Bistrac”  zaposleno 11 novih djelatnika, u Ivaninoj kući bajke jedan, a u Vodovodu i kanalizaciji sedmero u vrijeme Zdravka Paušića, te dvoje u mandatu sadašnjeg direktora.

Stambeno komunalno gospodarstvo smanjilo je broj zaposlenih, a zaposlio samo jednog i to na određeno.

Pučko otvoreno učilište raspisalo je 5 javnih natječaja i zaposlilo isto toliko novih radnika.

Turistička zajednica ima samo jednog zaposlenika na stručnom usavršavanju, a Knjižnica i čitaonica jednog i to čistačicu.

Svi ravnatelji su rekli da na izbor novozaposlenih gradonačelnik Domitrović nije imao utjecaja.