Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Svjetske burze porasle, ulagači se nadaju dogovoru SAD-a i Kine

stanje burze

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodoga tjedna, što se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,6 posto, na 28.051 bod, dok je S&P 500 porastao 1 posto, na 3.140 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 8.665 bodova.

Početkom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući porukama iz Washingtna da je parcijalni trgovinski dogovor s Pekingom vrlo blizu.

To je podržavalo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

No, od polovice tjedna, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakon koji podupire prodemokratske prosvjednike u Hong Kongu, na tržištima vlada oprez jer je kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo da će kao odgovor poduzeti “čvrste protumjere”.

Nakon što su Senat i Zastupnički dom Kongresa prihvatili taj zakon, očekivalo se da će ga Trump potpisati. Očekivalo se, također, da će Kina oštro odgovoriti, no vidjet ćemo kakav će potez zapravo povući Peking, kaže Norihiro Fujito, direktor u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Donošenje tog zakona u Washingtonu izazvalo je zabrinutost ulagača da će najnovije napetosti oko Hong Konga dovesti u pitanje postizanje američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Podršku tržištima pružili su, pak, solidni pokazatelji iz američkog gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene ionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 7.346 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 13.236 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 5.905 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 23.293 boda. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Epidemija bukti u Češkoj, premijer upozorava: ‘Bolnice su nam na rubu potpune katastrofe‘

OgPortal

Milanović najpopularniji političar, Plenković odmah iza, nakon dugo vremena čelnik SDP-a je treći

OgPortal

Srbija djelomice postrožila mjere ograničenjem rada ugostiteljima

OgPortal

Njemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodano pivo

OgPortal

Peđa Grbin: Nek’ Plenković pita Merkel u vezi s ulaskom u kafić

OgPortal

Zaposleno 25 žena koje će skrbiti o 160 starijih osoba

OgPortal