Ipak neće čekati ponedjeljak: Danas se nastavljaju pregovori!

Posljednja runda pregovora u petak završila je bez konkretnih rezultata. Sindikati prosvjetara i Vlada dogovorili su novi sastanak danas u 15 sati, ipak ne čekaju ponedjeljak

Sindikati prosvjete u štrajku i predstavnici Vlade od 15 sati nastavljaju pregovore.
Posljednja runda pregovora u petak završila je bez konkretnih rezultata. Stavovi obje strane nisu se pomaknuli jer sindikati inzistiraju na povećanju koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto, dok Vlada i dalje ostaje pri ponudi da se na 6,12 posto povećanja osnovice svima u javnim i državnim službama doda i 4 posto povišice kroz dodatke.
Plenković: Sve se moglo rješavati i bez štrajka
Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu u Zagrebu da se s prosvjetnim sindikatima sve moglo rješavati i bez štrajka, a na pitanje razmišlja li Vlada o njegovoj zabrani nije konkretno odgovorio kratko poručivši da će se o tome razgovarati.
“Razgovarat ćemo. Mi ne samo da smo bili za kompromis, nego smo i dali paket rješenja koji uključuje dugoročno rješenje. Vidite i sami da i drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima o koeficijentima artikuliranim kroz medije”, odgovorio je Plenković novinarima na upit razmišlja li se o ukidanju štrajka.

Iako su razgovori s predstavnicima sindikata u obrazovanju završeni u petak navečer nakon tri sata bez dogovora, premijer sa sindikatima planira i dalje razgovarati.

Sastanak premijera i sindikalaca u petak bez dogovora
Po izlasku iz Vlade u petak, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da će se razgovori nastaviti.

“Nastavljaju se konzultacije sa sindikatima”, rekla je Divjak koja je, za razliku od pregovora u utorak, ovoga puta nazočila sastanku.

U izjavi novinarima dodala je da je ona danas zagovarala brzo rješenje koje će “već u ponedjeljak zaustaviti štrajk”.
“Svi imaju razumijevanje za to da stvarno treba djelovati brzo, a ovaj razgovor će se još nastaviti”, dodala je.

Da se štrajk u školama nastavlja u ponedjeljak, potvrdila je u petak i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Zaposleni u obrazovanju na izjašnjavanju su odbili ponudu Vlade o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju.
Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec novinarima je u petak rekao da su razgovarali i o koeficijentima složenosti poslova, čije je povećanje za 6,11 posto glavni sindikalni zahtjev.

“Mi smo premijera izvijestili da smo na dispoziciji preko cijelog vikenda – što je najkasniji trenutak kad nas Vlada može pozvati i reći da je našla rješenje koje će biti prihvatljivo sindikatima”, rekao je Mihalinec.
Tada mi možemo, u jednom slučaju, odmah prekinuti štrajk”, rekao je.

Na novinarsko pitanje rekao je i da se o zabrani štrajka nije razgovaralo. (24sata.hr)

Facebook Comments