Aktualno Županija

Na slovo K: Turisti u Karlovcu najradije jedu na Kalvariji, slijede Kastel i Kostanjac, van Karlovca prvi ogulinski Stross

Još jedna solidna turistička sezona u Karlovačkoj županiji je polako iza nas, nedavno je KAportal pisao o tome što turisti misle o smještaju u Karlovcu, a sada smo provjerili kako im se sviđa gastronomska ponuda.

U šali bismo mogli reći da je tajna u nazivu restorana na slovo K, jer tri prva mjesta u Karlovcu, ali i Karlovačkoj županiji, po ocjenama turista na Tripadvisoru, drže mjesta s upravo takvim imenima.

Iznimno uvjerljivo prvo mjesto drži restoran Kalvarija. Dobila je ukupno 105 recenzija, od čega čak 102 ovom restoranu daju ocjenu odličan! Još dvije su itekako pozitivne i daju mu ocjenu vrlo dobar, a “zalutala” je tek jedna jedinica nezadovoljnih gostiju iz Poljske. Osim Poljaka koji su imali peh ili spadaju u red “nikad zadovoljnih” kritičara, svi ostali hvale zaista sve – ambijent, osoblje, hranu, ali i pristupačne cijene. Uostalom, prosječna ocjena od 4,94 zaista govori dovoljno.

Odmah do Kalvarije je bistro Kastel na Starom gradu s tek nešto slabijom ukupnom ocjenom od i dalje izvrsnih 4,89. Od 93 recenzije koje je Kastel dobio na Tripadvisoru, 81 mu daje odličnu ocjenu, a još osam vrlo dobru, a tu su i dvije “trojke” i “dvojke”. Iako goste očito izuzetno zadovoljavaju ambijent Starog grada, uslužno osoblje i pripremljena hrana, u Kastelu bi možda mogli porazmisliti o kadrovskom pojačanju, jer sve kritike vezane su uz predugo čekanje na hranu – nekima to nije umanjilo užitak, ali nekima i jest pa su “pale” spomenute slabije ocjene.

U Kostanjcu osluškuju kritike

Treće mjesto drži Konoba Kostanjac, koja je znala biti i na prvom mjestu po izboru stranih turista, a sada im je ocjena malo pala, iako je još uvijek na odličnih 4,58. Treba, međutim, reći kako je Kostanjac svojevrsni pad doživio još prošle godine o čemu svjedoče i recenzije, ali je vlasnik očito to ozbiljno shvatio, jer nakon toga situacija se po mišljenju gostiju popravila i ove godine gotovo bez iznimke stižu opet pozitivne i pohvalne recenzije.

Treba napomenuti da jako dobre ocjene i dalje dobija restoran M-90 kojeg Tripadvisor svrstava na četvrto mjesto, iako ima sjajan prosjek od 4,86. Razlog da je ipak ispod Kostanjca na ljestvici je algoritam koji uzima u obzir i broj recenzija, a Kostanjac ih ima 156, dok je M-90 zbog male “zabačenosti” zasad na ipak još skromnih 44. No, redom pohvalne recenzije zasigurno će natjerati sve više gostiju da ga potraže pri dolasku na karlovačko područje.

Karlovačkih Top 5 zaključuje Tiffany sa sasvim solidnim ocjenama gostiju, ali vrijedi napomenuti da su im pizze unatoč znatno proširenoj ponudi i dalje glavni adut. O pizzama stižu gotovo isključivo hvalospjevi, ali primjetno je manje zadovoljstvo, a ponekad i otvoreno nezadovoljstvo gostiju koji su odabrali druge stvari s menija, pogotovo tjestenine.

Ogulinski Stross najbolji izvan Karlovca

Gledajući Karlovačku županiju, situacija na Tripadvisoru identična je kada su u pitanju prva 3 mjesta – na njima su karlovački restorani Kalvarija, Kastel i Kostanjac. Prvi restoran izvan Karlovca je, na ukupno četvrtom mjestu, ogulinski Stross. Sa 74 recenzije i prosječnom ocjenom 4,7 Stross je i dobar primjer da treba osluškivati mišljenje gostiju, jer posljednja negativna recenzija ovog restorana datira još u ljeto 2018. godine – nakon toga stižu redom samo pohvale i za hranu i za osoblje i za cijene, što je urodilo velikim skokom na ljestvici.

Na petom mjestu županijske liste je Restoran Pino iz Slunja s prosječnom ocjenom 4,17. Pino bi također mogao iskoristiti iskustvo Strossa i napredovati, jer iako ima i velik broj vrlo dobrih i odličnih ocjena, očito kvaliteta nije kontinuirano na visokoj razini, jer neki su gosti bili vrlo nezadovoljni dugim čekanjem da im se netko uopće obrati, ali i hranom.

Listom osim Strossa gotovo potpuno dominiraju karlovački i slunjski restorani što je i upozorenje ostalima da se pojačano angažiraju i privuku goste. Na širem ozaljskom području najbolje ocjene ima restoran Doris u Bubnjaračkom Brodu u općini Žakanje sa vrlo dobrih 4,6 ali i tek 21 recenzijom pa su svrstani na tek 18. mjesto, dok je u Dugoj Resi najbolje ocijenjen Mons Solis s prosječnom ocjenom 4,3 u 27 recenzija. (KAportal.hr)