PLENKOVIĆ ‘Pregovori su okončani, postignut je kvalitetan kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka’

Završili su pregovori predstavnika prosvjetnih sindikata i Vlade nakon kojih je premijer Plenković obznanio da je postignut kompromis koji omogućuje prekid štrajka u školama
Pregovori su okončani, postignut je kvalitetan kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka, izjavio je premijer Plenković na press konferenciji nakon sastanka s prosvjetnim sindikatima.
Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcioniranja sustava obrazovanja.

– Okončani su pregovori između Vlade i sindikata i postignut je kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro. Ključna poruka je da se nastava odvija u cijeloj Hrvatskoj počevši od sutra ujutro. To je najvažniji dogovor danas. Mi smo u zadnjih nekoliko tjedana a i mjeseci razgovarali o temeljnom zahtjevu sindikata, rekao je Plenković. Potom je još jednom je ponovio sve što je vlada nudila i sve ono što je postignuto danas.

Vlada je “u trokoraku”, kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.
– Mogu najaviti u ime svih kolega da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na radna mjesta i nastavljaju raditi, izjavio je sindikalni čelnik Branimir Mihalinec.

Plenković je iznio detalje današnjeg dogovora sa sindikalnim čelnicima.

– Zajednički smo došli do dogovora da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi sljedeći korak. Od 1. prosinca koeficijent se povećava za 3 posto i ta se plaća obračunava u siječnju i ide u proračunu za 2020. Drugo povećanja za još 1 posto bit će 1. lipnja, to je onda 3+1. Na taj način ćemo u proračunsku godinu 2020. doći do onoga što je Vlada nudila, da sve ide koroz koeficijente, da bismo fiskalno imali čistu situaciju. Od 1.1. 2021. bit će još 2% povećanja koeficijenta. Tako smo došli do rješenja, pritom se božićnica povećava sa 1250 na 1500 kuna, regres sa 1250 na 1500 kuna. Dodatak za djecu se povećava sa 500 na 600 kuna, a povećavaju se i otpremnine za 2100 kuna, pojasnio je Plenković.

Premijer je ponovio kako smatra da je riječ o dobrom kompromisu te istaknuo da se povećavaju plaće i za nenastavno osoblje.

– To je iz kuta Vlade jedan cjeloviti paket. Smatramo da je ovo jedan dobar kompomis, za dio ljudi koji rade u obrazovanju, a nisu nastavnici, to ćemo riješiti ovaj četvrtak. Mijenja se uredba o koeficijentima na sjednici Vlade, poručio je premijer.

Poručio je kako nije postignut samo sporazum o plaćama, nego je stavljen naglasak i na druge probleme u školstvu.

– Želimo usvojiti akcijski plan protiv nasilja u školama. Tu moramo raditi zajedno i Vlada i zaposlenici te ćemo to rješavati kroz promjene zakona o prosvjetnoj inspekciji i pitanje, tj. problem anonimnih prijava koje izazivaju dosta negodovanja za brojne nastavnike. Smatramo da ta pitanja moramo riješiti kako bi osigurali da nastavnici kvalitetno obavljaju svoj posao.

Plenković je odgovarajući na pitanje novinara rekao da će štrajk biti plaćen, ali kako nadoknada nastave neće biti dodatno plaćena.

Branimir Mihalinec je istaknuo kako će svi jednako proći u realizaciji ovog sporazuma.

– Mi smo danas konačno definirali kompromisno rješenje, postigli smo konačni cilj koji smo postaviliza zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja. A to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalima u javnim službama, od 6,11% koje smo razlomili u 3 koraka. Riješili smo uredbu koeficijenata, dogovorili sporazum o dodacima za nenastavno osoblje, istom dinamikom u istim postocima. Svi će jednako proći realizacijom oovog sporazumom, a najniže plaćeni dobit će i dodatni postotak na plaću. Prihvaćanjem ovakvog sporazuma sindikati u odgoju i obrazovanju jamče vladi scoijalni mir. Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, tete kuharice, spremačice vraćaju na radna mjesta. Imam apsolutno puno povjerenje Vlade RH da će u četvrtak donijeti uredbu koja je dogovorena. Zahvaljujem se svima koji su imali strpljenja, od roditelja, učenika do naših članova, pojasnio je Mihalinec.

Pritom je poručio da je postignut socijalni mir, ali da će sindikati pokucati na vrata Vlade RH ako ne bude išlo dogovorenom dinamikom.

– Mi smo posao odradili, zadovoljni smo jer je pronađeno kompromisno rješenje.

Plenković je odgovorio i na pitanje novinara kako to da su sada pronađeni novci za povećanje koeficijanata, a prije nekoliko dana ih nije bilo.

– To je jedan kut gledanja, jako dobro znate, zahtjevi su krenuli od 1. rujna, u tom trenutku tih sredstava nije bilo. I bez štrajka smo došli do toga da se sredstva proguraju kroz 2020. današnjim kompromisom, koji je održiv, uspjet ćemo ih osigurati. Što se tiče koeficijenta, donose se uredbom Vlade mi smo odlučili, napraviti dugoročni, održiv i pravedan sustav plaća. Ovakav kakav imamo sada, nije dovoljno uravnotežen, a rezultat je različitih vlada, ministara, sindikalnih čelnika, rekao je. (jutarnji.hr)


 

Facebook Comments