Aktualno Županija

Stara škola u Donjim Stativama sve više propada – školaraca odavno tu nema, no mještani ne žele ostati bez povijesnog zdanja

U hodnicima stare škole u Donjim Stativama već gotovo tri desetljeća ne trče djeca, a zgrada od povijesnog značaja stara i cijelo stoljeće prepuštena je zubu vremena.

Iz dana u dan propada, a nevjerojatno je da nema zainteresiranih da se konačno i obnovi kako spada te spasi od toga da se uruši sama od sebe. Kako nam javlja čitateljica Vera Trpčić, žalosno je gledati da baština propada na ovaj način.

– Sama škola je funkcionirala do rata, a nakon toga se rad škole ugasio. Tko je sve do sada prosao kroz tu školu, e kad bi zidovi mogli govoriti, priča nam Vera.

Naime, već par godina prostorom škole se koriste clanovi KUD-a Stative koji su prostor više manje uredili, a upravo oni su i zaslužni što su Stative dobile za ovo mjesto značajan kulturni događaj – obilježavanje Noći muzeja.

– Ovom prilikom ujedno i molim nadležne da poduzmu određene korake jer zgrada i dalje propada, a tu su ipak potrebni malo veći zahvati. Krov nije mijenjan desetljećima te je vjetar otpuhao sljeme krova pa kroz rupe pda kiša. Gornji prostor, nekadašnja učionica je redovito namočena a bit će još gore sad po zimi, kaže nam čitateljica.

Dimnjaci su iz starogradnje i pod utjecajem vremena čeka se samo trenutak kada ce se srušiti, a ovdje se svi nadaju da neće nekome pasti na glavu. Naravno, prva na udaru je i fasada koja je već oljuštena.

– Bila bi velika šteta da sav trud članova KUD-a Stative padne u vodu, a koji su u najnovije vrijeme ovoj staroj zgradi udahnuli život. Pomognite na vrijeme, dok se sve nije srušilo, molba je mještanke, a mi ćemo uz ovaj vapaj Karlovačkoj županiji, koja je vlasnik školske zgrade, uputiti i službeni upit. (KAportal.hr)