Na svečanom prijemu pala je trač partija, Macron, Johnson i Trudeau se smijuljili iza leđa Trumpu

VIDEO SNIMKA IZ BUCKINGHAMSKE PALAČE JE HIT DANA

U Londonu se održava 70. summit NATO-a, a dan uoči njegova početka, nakon niza bilateralnih susreta, čelnike država članica Sjevernoatlantskog pakta u Buckinghamskoj palači primili su ih kraljica Elizabeta II i njezin nasljednik princ Charles.
Bila je to prilika za kratki predah svjetskih čelnika nakon napetog dana. Naime, Donald Trump je odmah po dolasku u London na pressici napao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i zadao svađalački ton susretu saveznika koji se održava u napetim prilikama.

Obilježavanje godišnjice moglo bi proteći u ne tako svečanom ozračju s obzirom na neslaganja u vezi sa Sirijom i s financiranjem organizacije, a Emmanuel Macron je dolio ulje na vatru ocijenivši da je savez osnovan 1949. u stanju “moždane smrti”. Američki predsjednik nazvao je tu izjavu jučer “veoma zločestom i uvredljivom”.

Osim napada na Francusku, Trump se u 52 minute pred novinarima dotaknuo većeg broja tema, a njegova pressica bila je povod za kratku trač partiju između kanadskog premijera Justina Trudeaua, francuskog šefa države Emmanuela Macrona, nizozemskog čelnika Marka Ruttea i domaćina Borisa Johnsona u Buckinghamskoj palači.

 


Očito je da nisu bili svjesni da ih netko snima, kada se Johnson okrenuo Macronu, koji je okrenut leđima, i pitao ga: ‘Čekaj malo, zbog toga si kasnio?, a potom je Trudeau odgovorio umjesto njega.

– Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta, rekao je Trudeau. Potom Macron krene nešto pričati, ali pošto je okrenut leđima kameri pa ostaje nepoznato što je rekao.

Potom se snimka prekida i ponovno počinje usred drugog razgovora. Ponovno Trudeau objašnjava: ‘Samo se vidi kako se članovima njegova tima čeljust spušta do poda, rekao je gestikulirajući. Iako nije poznato o čemu pričaju, britanski mediji složni su kako tema razgovora nije mogao biti nitko drugi do Donalda Trumpa. Treba napomenuti da je u njihovu društvu bila i britanska princeza Ana, kraljičina kći. U nesporednoj blizini našao se i premijer Andrej Plenković, koji također bio na primanju kod kraljice uz ostale čelnike zemalja članica NATO-a.
Snimku je prva prenijela kanadska javna televizija CBC, a masovno se dijeli po Twitteru. Jedan je korisnik, inače politolog i autor, napisao kako se to događa baš na svakom summitu NATO-a, ali sastanku G7 ili G20.

– Donalda Trumpa tračaju američki saveznici njemu iza leđa. (jutarnji.hr)

Facebook Comments