SMIJENJEN RAVNATELJ DJEČJE BOLNICE SREBRNJAK Iz ustanove tvrde: ‘Odluka je protuzakonita i montirana, znamo tko stoji iza nje i koji je mogući povod’

Iz Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu medijima su poslali priopćenje u kojem javnost obavještavaju kako je “danas održana sjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak na kojoj je protuzakonito razriješen dužnosti ravnatelj bolnice doc.dr.sc. Boro Nogalo”.

Tvrde kako se radi o montiranoj smjeni o kojoj će detaljnije progovoriti na sutrašnjoj konferenciji za novinare, a u današnjem priopćenju navode kako iza svega stoji predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina.

“Ona je iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa odlučila pokrenuti postupak razrješenja dužnosti prije isteka manadata doc.dr.sc. Boru Nogala, ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Mogući povod njenog postupanja jest činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak 12. srpnja 2019. u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba, uvaženog prof.dr.sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU u vrijednosti 60 milijuna eura (441,5 milijuna kuna)”, tvrde u priopćenju ističući kako se na taj način želi preuzeti kontrola nad tim projektom.

Navode kako je i Europska komisija prepoznala projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Nadalje, podsjećaju da je Dječja bolnica Srebrnjak kao klinika sastavni dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, referentni centar Ministarstva zdravstva RH, europski je centar izvrnosti za astme i alergiju, prva je bolnica prijatelj djece u RH, ugledan član organizacije Health Promoting Hospitals te u nizu svih gore navedenih aktivnosti prva te jedina u potpunosti međunarodno akreditirana državna javna bolnica u RH (DNV–GL-međunarodni akreditacijski standard).

Poručuju kako je uvažavajući sve prethodno navedeno neshvatljivo da se nakon tako postignutih rezultata smjenjuje ravnatelj i uprava bolnice u neprimjerenom roku od samo dva dana na temelju neargumentiranih i neprovjerenih razloga.

“Bolnica je u posjedu uredne, transparentne i sljedive dokumentacije kojom se svi ti navodi opovrgavaju, a suradnja s upravnim vijećem i gradonačelnikom je bila kontinuirana i neuptina. Mogući razlog leži u činjenici da se nakon mukotrpnog desetogodišnjeg rada na projektu smjenom ravnatelja i uprave namjerno ugrožava provedba i preuzima se europski projekt koji je proglašen strateškim, što će imati negativne konotacije i dalekosežne posljedice u Europskoj uniji. Ugroza projekta primarno će imati posljedice za dobrobit najvulnerabilnije skupine bolesnika, odnosno djece”, zaključuju u priopćenju.

Facebook Comments