Najmanje jedna osoba poginula, više ozlijeđeno i nestalo u erupciji vulkana na N. Zelandu

Jedna je osoba poginula, više je ozlijeđeno, a neki se smatraju nestalima u erupciji vulkana na novozelandskom Bijelom otoku, popularnom turističkom odredištu. Procjena je da je na otoku i oko njega bilo i možda stotinjak ljudi.

– Neki od njih prevezeni su na obalu, a među njima je najmanje jedna osoba u kritičnom stanju, stoji u policijskoj izjavi, dok je Služba hitne pomoći St. John’s priopćila da je oko 20 ozlijeđenih kojima je potrebna medicinska pomoć.

– Policija radi sve što je u njezinoj moći. S obzirom na informacije koje imamo, moguće je da će biti još žrtava, rekao je policijski dužnosnik John Tims.

Oko vulkana je uspostavljena zona neletanja.

Vulkanolog Brad Scott rekao je na lokalnoj radiostanici Magic Talk da je riječ o značajnoj erupciji, objavio je lokalni informativni portal Newshub.

– Bila je to prilično eksplozivna erupcija i značajno je pogodila otok i površinu glavnog kratera. Nažalost, na otoku nema puno skloništa – ljudi na otoku bili su prilično izloženi, izjavio je Scott.

Novozelandska nacionalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama (NEMA) izdala je nacionalno upozorenje zbog umjerene vulkanske erupcije.

– Umjerena erupcija vulkana na Bijelom otoku opasna je u neposrednoj blizini vulkana, rečeno je.

Bijeli otok aktivni je vulkan 48 kilometara od istočne obale Sjevernog otoka Novog Zelanda, u zaljevu Plenty. (hrt.hr)

Facebook Comments