Putin upozorava na drugu Srebrenicu ako Kijev ne usvoji zakon o amnestiji

Putin je podsjetio na masakr u Srebrenici 1995.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da bi stanovnici regija u istočnoj Ukrajini, koje su pod kontrolom separatista, mogli postati meta vladinih snaga ako se Kijevu zajamči potpuna kontrola na granici s Rusijom.

Dan nakon prvog susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, Putin je podsjetio na masakr u Srebrenici 1995. godine tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Rekao je da se stanovnicima Donjecka i Luhanska mora osigurati pomilovanje prije bilo kakve predaje.

– Zakon o amnestiji još nije usvojen, a ukrajinska strana nastavlja inzistirati: ‘dajte nam priliku da naši vojnici zatvore granicu’. No, mogu zamisliti što bi se nakon toga dogodilo, rekao je Putin.

– Dogodila bi se Srebrenica, dodao je Putin podsjetivši na masakr u kojem su bošnjački Srbi ubili više od 8.000 Bošnjaka, u najgorem masovnom pokolju na europskom tlu još od Drugog svjetskog rata.

U sukobu u istočnoj Ukrajini, između pobunjenika koje podupire Moskva i ukrajinske vlade, ubijeno je više od 13.000 ljudi, a potaknuo je najsnažniju podjelu istoka i zapada još od Hladnog rata.

Putin i Zelenskij dogovorili su u ponedjeljak u Parizu razmjenu preostalih zatvorenika, ali su ostala otvorena mnoga pitanja o budućnosti regije. (hrt.hr)

Facebook Comments