Aktualno Županija

U karlovačkoj bolnici čekanje i na rendgen do tri tjedna? Pokrenuta inicijativa protiv dugih lista čekanja, otvorena online peticija

Karlovačka Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata “Dignitas” pokrenula je inicijativu da se svakom pacijentu omogući specijalistički ili dijagnostički pregled u roku od 6 mjeseci.

Kako je poručila predsjednica Marina Novaković Matanić, trenutna situacija oko naručivanja za preglede je i više nego zabrinjavajuća te imamo situaciju da se u nekim bolnicama čeka na preglede čak i do dvije godine.

– Znamo da je nemoguće da se u roku par dana naprave svi pregledi pacijenata, ali i ostavljati pacijente da čekaju preglede dvije godine dovodi do situacije da ili ugrožavamo njihovo zdravlje i poručujemo im da nas nije briga za njihovo zdravlje, ili druga još apsurdnija situacija da nam javno zdravstvo poručuje odite u privatne poliklinike u kojima sigurno nećete čekati duže od tjedan dana. Da bi ovaj apsurd bio još veći u javnim bolnicama rade isti doktori kod kojih čekate dvije godine, a kod istog tog doktora iz javne bolnice u privatnoj poliklinici dolazite na red u roku par dana, kaže nam Novaković Matanić.

Dodaje da u se u Općoj bolnici Karlovac do prije par mjeseci moglo doći na rendgensku pretragu s uputnicom isti dan, da bi Uprava donijela odluku da se odjednom i za tu pretragu treba naručivati i sada pacijenti moraju čekati najmanje tri tjedna.

– Ne možemo se kao pacijenti ne zapitati kako je to moguće, kako na pretragu na koju se dolazilo isti dan, preko noći se stvorila lista od tri tjedna. A onda s druge strane imamo Specijalističku bolnicu za produženo liječenje u Duga Resi koja je svega par kilometara od Karlovca na istu tu pretragu i dalje dolazite isti dan. Kako bi stali na kraj raznim malverzacijama s listama za čekanje pregleda udruga je krenula s inicijativom te građani putem Interneta trenutno mogu potpisati peticiju da podrže ovu inicijativu, a nakon peticije poduzet ćemo daljnje korake prema nadležnom ministarstvu kako bi došli do rješenja u korist pacijenata na koje se najmanje misli u mnogim situacijama, navodi Novaković Matanić. (KAportal)