Aktualno OG sada Ogulin

Šesta i sedma brzina, pa onda rikverc!

Danas bez aktualca, iako su neki dijelovi sjednice izgledali kao aktualni sat.

Današnjoj sjednici Gradskog vijeća nazočilo je svih 17 vijećnika. Aktualni sat je skinut s dnevnog reda, što je uobičajeno već niz godina, ali su vijećnici oporbe iz redova HDZ-a ipak bili protiv.

Tako je sjednica nastavljena raspravom o rezultatima poslovanja grada u 2018. godini, te rebalansu proračuna za ovu godinu.

Izmjene proračuna obrazložila je pročelnica Dinka Stipetić, naglasivši da se planira smanjenje za 6,64 posto, te će iznositi 72.702.000.  Osnovni razlog smanjenja je manje prihoda od pomoći temeljem prijenosa EU sredstava, a dio projekata će se početi realizirati iduće godine. Manje izmjene su vezane uz ostvarenje proračuna.

Zlata Kurelac (HDZ) u raspravi je naglasila, među ostalim,  da se vidi planirano povećanje za informatizaciju u  pojedinim ustanovama, te se zanimala kako teku pripreme za formiranje riznice i jesu li djelatnici prošli edukaciju.

“Sve ide prema planu”-odgovorio je gradonačelnik Dalibor Domitrović, nakon čega se  Tomislav Lipošćak (HDZ) osvrnuo na proračunski višak iz ove godine, te pitao da li su radove na uređenju u Strugi  obavljali zaposlenici gradonačelnikove tvrtke i koliko je grad Ogulin platio izaslanstvu put u Rusiju, na Forum slavenskih kultura.

“Mikas commerce je obavljao radove, kvalitetno i na vrijeme,  a ja sam svoja vlasnička i upravljačka prava prenio na treće osobe. Grad Ogulin je rado prihvatio poziv za put u St. Petersburg i želio sam da se kvalitetno izvjesti o tom, za naš grad, vrlo važnom projektu. Uz direktoricu Ivanine kuće bajke na put je, stoga , osim mene, išla i direktoca Radio Ogulina”-odgovorio je Domitrović, čime je Lipošćak bio, rekao je, zadoovoljan.

Milan Sabljak (HDZ) rekao je da se baš ne radi u šestoj brzini i kako se obećavalo, traživši pojašnjenje zašto se GIS nije realizirao i zašto se smanjuju sredstva za umirovljenike i uređenja  igrališta, te što je sa izgradnjom vodovodne mreže. Gradonačelnik Domitrović je pojasnio da projekt GIS ide dalje, sva gradska imovina mora biti unjeta u sustav , a 170.000,00 kuna je skinuto sa proračuna jer je projekt prošao na jednom od natječaja EU fondova, pa će realizacija uslijediti tijekom slijedeće godine.

“Radimo u sedmoj, a ne u šestoj brzini. Svi uposleni u gradskoj upravi nastoje popraviti ono što smo, pa i radi vas koji ste dali ostavku na mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća,  izgubili u prvih 6 mjeseci ove godine”-odgovorio mu je gradonačelnik Domitrović.

Bojan Prebežić, direktor Vodovoda i kanalizacije, rekao je da je ovu tvrtku u rikverc vozio Sabljakov stranački kolega i poručio neka pita njega. Nakon što je Sabljak replicirao da ga ne zanima bivši direktor, gradonačelnik Doitrović poručio mu je da bi ga trebalo biti briga, ako ne kao bivšeg predsjednika Gradskog vijeća, onda bar kao građanina. Pri tom ga je “podsjetio” na projekt Pučkog otvorenog učilišta, kojeg HDZ godinama nije završio, a čekaju se rezultati prijave zbog nezakonitih radnji. Koštat će nas, bez opremanja, 30 milijuna kuna!

Hrvoje Magdić (HDZ) zanimao se da li se planira povećanje osnivice na stavci za Javnu vatrogasnu postrojbu, na što je gradonačelik odgovorio da se planiraju nabaviti nova zaštitna odjela za njihove potrebe. Vlada je odonjela odliku da se plaće vatrograsaca moraju povećati za 3%, a jedinice loklane samopurave moraju iznaći sredstva. Djelatnici JVP Ogulin će dobiti 300,00 kuna dodatka, a pristupit će se donošenju i usklađivanju koeficijenata tijekom naredne godine.  Hrvoja Magdića zanimalo je zašto je smanjen u Zavičajnom mzueju Ogulin iznos od 70-ak tisuća kuna namjenjen provedbi programskih aktivnosti, a detaljno obrazloženje ponudila mu je v.d. ravnateljice Ana Krznarić.

Ivica Prubić (HDZ) zanimao se za uređenje šetnice do Kleka, točnije tko je nositelj projekta. Domitrović je rekao da je nositelj HPD Klek, a Grad Ogulin je partner.

Siniša Ljubojević (DSS) nezadovoljan je što se sjednica održava na pravoslavni blagdan Sv. Nikole, te se zanimao za uređenje nerazvrstanih cesta.

Zlatko Mrvoš(SDP) podsjetio je da je naslijeđeni proračun iznosio oko 40 milijuna kuna, a sad je skoro 32 milijuna kuna veći, pa ne smatra objektivnim izrečene prigovore.

Tako je, praktički, ova rasprava izgledala baš kao  Aktualni sat, samo se na kraju glasalo.

Rebalans je, nakon skoro dvosatne rasprave,  prihvaćen sa 10 glasova, 6 je bilo protiv i 1 suzdržan.