NAKON SMRTI MALOG GABRIJELA, HDZ-OV ŽUPAN ODBIO POVEĆATI NOVAC ZA HITNU: Ali zato je kupio novi Audi za 377 tisuća kuna

Automobil nisu željeli uzeti na leasing, nego je u obzir dolazila isključivo kupovina. I kupili su ga.

Nakon smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića, HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić odbio je u proračunu povećati novac za Hitnu. Nekoliko mjeseci kasnije, u srpnju ove godine, nabavio je službeni Audi vrijedan 377 tisuća kuna, javlja Dalmacija Danas.
Podsjetimo, devetogodišnji Gabrijel Bebić preminuo je 11. prosinca od posljedica sepse u splitskoj bolnici. Dva dana prije smrti, u nedjelju, dva puta su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedjeljak s Hitne poslali pedijatru.

Odbio raspodijeliliti 1.3 milijuna kuna
Dva dana nakon smrti dječaka, odnosno dan prije nego što je Index otkrio priču o smrti dječaka, zasjedala je skupština Dubrovačko-neretvanske županije i donijela proračun za 2019. godinu.

Na njoj je HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić, u čijoj je nadležnosti financiranje sustava Hitne pomoći u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sa svojom vladajućom većinom odbio preraspodijeliti 1,3 milijuna kuna iz drugih troškova i dati ih za unaprjeđenje Hitne medicinske pomoći na području cijele županije, što su amandmanom tražili mostovci, a prenio lokalni portal Like Metković.

Također su tražili preraspodjelu sredstava unutar predloženog proračuna kako bi se iznašlo 1,4 milijuna kuna za nabavu medicinskih dijagnostičkih uređaja jer se uočavaju problemi u pružanju zdravstvene usluge zbog nedostatka tih uređaja. Dobroslavić ih je sve odbio.

“Proračun mora imati ravnotežu, a amandmani je narušavaju. Ne prihvaćam ovaj način podnošenja amandmana koji se ‘samo bace lopatom pa se vi snalazite’. Predlažem da se nijedan od amandmana ne podrži jer su više za publiku, a manje za bit stvari”, rekao je Dobroslavić obrazlažući odbijanje amandmana.

Natječaj za luksuznu limuzinu
Krajem svibnja ove godine raspisan je natječaj za kupovinu službenog automobila za Dubrovačko-neretvansku županiju. Tražili su novu limuzinu, vrijednu do 400 tisuća kuna, s minimalno 190 konjskih snaga, automatskim mjenjačem te gumama od 18 cola s alu-naplatcima. Novi auto mora imati i pogon na sva četiri kotača, ali i Bi-Xenon svjetla te pomoć pri kretanju na uzbrdici.

Automobil nisu željeli uzeti na leasing, nego je u obzir dolazila isključivo kupovina. I kupili su ga.

Dana 2. srpnja objavljena je odluka o odabiru. Županija je prihvatila jedinu ponudu tvrtke Euro Daus d.d. i odabrala Audi vrijedan 376.904,51 kunu s PDV-om.

“Novca nije nedostajalo”
Nikša Miletić, glasnogovornik župana, potvrdio je kupovinu novog Audija. Rekao je da je prošli službeni automobil bio star 11 godina i prešao 400 tisuća kilometara te da je bila potrebna promjena.

Osvrnuo se na amandman o preraspodjeli sredstava u proračunu koji su tražili mostovci.

“Novca, što se tiče Hitne, nije nedostajalo. Netko želi graditi svoju političku karijeru na leđima tragično preminulog dječaka. Naš posao, kao županije, je da tu postoje liječnici i da su uvjeti za rad osigurani. Liječnik je tu bio kad su došli roditelji tragično preminulog dječaka.

“Amandman nema nikakav utjecaj na sudbinu malog Gabrijela. Liječnika na Hitnoj je bilo. Nije bila situacija da nije postojalo vozilo Hitne pomoći. Ove godine smo donirali dva vozila. Mi jesmo osnivači po zakonu, ali zna se kako se oni financiraju. Mi kroz proračun nastojimo poboljšati njihove uvjete, primjerice nabavkom vozila”, rekao je Miletić za Dalmaciju Danas.(net.hr)

Facebook Comments