Aktualno Županija

Rebalansom županijski proračun smanjen za 8,8 milijuna kuna – za vladajuće samo tehničko usklađenje, za oporbu dokaz da ne povlačimo EU novac

Ovogodišnji proračun Karlovačke županije današnjim je, četvrtim rebalansom, smanjen za 8,8 milijuna kuna i iznosi 722,1 milijuna.

Razlozi rebalansa, po riječima v.d. pročelnice za financije Marie Stojković, su evidentiranje sredstava od prodaje dionica Vodoprivrede, onih od Ministarstva zdravstva za podmirenje dospjelih obveza karlovačke i ogulinske bolnice, usklađenje svih prihoda i rashoda po zakonu definiranim proračunskim klasifikacijama, posebno kod korisnika u školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi, te onih vezanih za pomoći ministarstava i fondova.

– Nije riječ ni o kakvom odustajanju od ugovorenih projekata, nego su se produžili rokovi za izvođenje ugovorenih aktivnosti i svi ovi projekti se nastavljaju u 2020. godini, napomenula je Stojković.

Da je to tehnički rebalans, kakav se radi pred kraj svake godine, kad se vidi koji će projekti realno i biti ostvareni, ocijenio je Vlado Jelkovac (HDZ), no Ivan Vuković (SDP) je napomenuo da ima itekako razloga za nezadovoljstvo, posebno zbog povlačenja novca iz EU fondova.

– Kao što govorili kad se proračun donosio i kod svih rebalansa: trošimo novce koje dobijemo, raspoređujemo ih, iscrpljujemo se u raspravama, a ništa konkretno novo nismo dobili. Jedan od konkretnih argumenata je činjenica da je najveći gubitnik ponovo struktura fondoava iz EU. I dalje tavorimo, i dalje smo na dnu po realizaciji projekata na bazi povlačenja mogućih sredstava, što je neprihvatljivo. Promijenili nekoliko agencija, pročelnika, regionalnih agencija za sredstva EU – samo mijenjamo institucije koje bi trebale raditi na privlačenju tih sredstava, a bez konkretnih projekata ne možete napraviti ništa. Dok ne vidimo nešto konkretno, mi ovakav način poslovanja Županije smatramo čisto tehničkim pretakanjem love iz Zagreba u Karlovac pa iz Karlovca u Ogulin, Slunj, Ozalj itd., a to je čisto administrativni posao, zaključio je Vuković, pojašnjavajući zašto SDP neće podržati rebalans.

Nisu ga podržali ni ostali oporbeni vijećnici, ali jesu vladajući pa je usvojen s 23 glasa; 12 je bilo protiv, a 1 suzdržan.

O povlačenju EU novca i EU projektima, najavio je župan Damir Jelić, vijećnici će više doznati na tematskoj točki u prvoj polovici 2020., jer bi, uz objektivna i subjektivna mišljenja “valjalo nešto revalorizirati, ovoga puta precizno, matematički pa da se uistinu izvažemo gdje jesmo”.(KAportal.hr)