Aktualno OG sada Ogulin

Održan stručni skup o Juri Kaštelanu u Omišu – jedina predstavnica naše županije prof.mentorica Valentina Ceranić

Predstavnica Karlovačke županije bila je Ogulinka, Valentina Ceranić.

Povodom 100.obljetnice rođenja velikoga hrvatskoga književnika Jure Kaštelana, održan je  stručni skup u konferencijskoj dvorani Hotela Plaža u Omišu. Agencija za odgoj i obrazovanje ( Podružnica Split) i viši savjetnik za Hrvatski jezik, dr.sc.Srećko Listeš, nakon uvida u okvirne programe izlaganja pozvali su predavače iz Splita, Zagreba, Ogulina, Omiša, Siska i Osijeka.
Jedina predstavnica Karlovačke županije bila je Ogulinka, prof.mentorica Valentina Ceranić

Na početku programa obratili su se gradonačelnik Omiša, Ivo Tomasović i ravnateljica SŠ Jure te pročelnik za obrazovanje, Tomislav Đonlić.

Interdisciplinarnim pristupom Kaštelanovom životu i stvaralaštvu ostvarila se je kvalitetna poveznica njegove poezije, društveno- povijesnih zbivanja, odnosa s usmenom književnošću, likovno- literarna suradnja, recepcija Biblije 1968.god., beketovski utjecaj itd.

Predavanju prof.Ceranić pridružili su se hrvatski dramaturg Zdravko Odorčić, te glumac Duško Valentić, koji su svojom životnošću dali poseban štih recepciji Kaštelanove poetike. Prof. Ceranić je posebno ponosna na učenike koji su izradili likovnu ilustraciju motiva Kaštelanove poezije u obliku svojevrsnoga digitalnoga stripa. To su učenici Ana Salopek, Darijo Krevelj, Ivan Žanić (OTŠ Ogulin) i Marija Blašković ( ŠPUR Rijeka).

Razmišljanja o Kaštelanovoj poetici otvaraju niz pitanja o mimezi, tragičnosti, odnosu erosa i thanatosa, traganju za smislom života što postaje i dio naših života. Jure Kaštelan kao profesor i kao čovjek i kao pjesnik zauvijek ostaje, kako je jednom rekao M.Mikić, KAŠTEL OD STINE!