Aktualno Županija

Političke stranke će “omastiti brk” i iz županijskog proračuna – iduće im godine stiže 600.000 kuna

Kao i iz proračuna gradova i općina u kojima imaju svoje vijećnike, političke stranke, zastupljene u Skupštini Karlovačke županije, iduće će godine popriličnu svotu novca dobiti iz županijskog proračuna: 600.000 kuna.

– Iznos je utvrđen kod donošenja proračuna, a ključ je zadan zakonom: broj vijećnika i zastupljenost spolova u trenutku konstituiranja Županijske skupštine. Da i hoćemo ne bismo imali puno prostora za mijenjanje, kazao je pročelnik Ureda župana Kristijan Čunko.

Po vijećniku će stranke tako dobivati 1.183 kune, a po vijećnici, jer su podzastupljen spol u Županijskoj skupštini, 1.305 kuna mjesečno. U Skupštini je, naime, 41 vijećnik, od kojih samo 11 žena.

Najviše vijećnika, 23, je iz HDZ-a pa će ova stranka i dobiti više od polovice ukupnog iznosa namijenjenog financiranju političkih stranaka, 334.049 kuna. Za osmero županijskih vijećnika SDP-u će stići 116.573 kune, a Živom zidu 103.830 kuna za sedmero. Sada ih ima šestero jer je Helena Stojković prešla u HNS, no novac se raspoređuje prema stanju na dan konstituiranja Županijske skupštine pa HNS neće dobiti novac za nju – drugog vijećnika i nema – nego Živi zid.

Mostu će za njegova dva vijećnika iduće godine “sjesti” 28.411 kuna, a HSLS-u za jednu županijsku vijećnicu 15.669 kuna.

Strankama će novac biti uplaćivan tromjesečno. (KAportal.hr)