Aktualno OG sada Ogulin

Karlovac i Ogulin među četiri hrvatska grada koja su od 2017. smanjila prirez – niti jedan iz županije nije među 28 u kojima prireza nema

Karlovac i Ogulin su među samo četiri hrvatska grada koja su od 2017. smanjila prirez, ali niti jedan grad iz Karlovačke županije nije među 28 u kojima prireza – nema. Od početka ovog mandata, piše Gradonačelnik.hr, ukinuli su ga Sveta Nedjelja, Ilok i Gospić.

Među ona četiri koja su ga smanjila, uz dva iz Karlovačke županije su još Bjelovar i Grubišno Polje, a u 100 u kojima se ova obveza plaća, stope prireza se kreću od 3 do 18 posto.

U Karlovcu je do pred dvije godine prirez bio 14 posto, lani je smanjen na 12 posto, a Grad tako, što je gradonačelnik Damir Mandić često isticao, svjesno sebi u proračunu uskratio 2,7 milijuna kuna prihoda.

– Iako smo svjesni da pojedinačni iznosi koji ostaju našim građanima nisu veliki, htjeli smo na ovaj način potaknuti poslodavce da i oni poduzmu korake kako bi se zajedničkim snagama povećala osobna primanja naših građana. Smatramo da ova mjera ima pozitivan učinak na razvoj obrtništva i standard građana. Nedostajuća sredstva u gradskom proračunu nastojimo kompenzirati kroz povećani angažman oko povlačenja sredstava za financiranje projekata s državne i europske razine, te učinkovitijim i racionalnijim trošenjem, kazao je Mandić na www.gradonacelnik.hr.

U Ogulinu su prirez sa 10 na 5 posto snizili od 1. srpnja snizili, a proračunske prihode godišnje umanjili za 1,2 milijun kuna.

U posljednje dvije godine udvostručili smo proračun i tako stvorili uvjete za snižavanje prireza. Građanima će se ovom odlukom plaće povećati za nekoliko desetaka kuna, ovisno o iznosu porezne osnovice. Povećanje plaća neće biti financijski veliko, međutim ovo smanjenje prireza pokazuje smjer kojim gradska vlast vodi grad, a to je rasterećenje građana i tvrtki od nameta. Primjerice, krajem 2017. donesena je odluka o spomeničkoj renti kojom je ona smanjena s 3 na 1,5 kune po metru kvadratnom, kazao je ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović za Gradonačelnik.hr i dodao da mu je prva i osnovna zadaća pomoći gospodarstvu i poduzetnicima, omogućiti razvoj gospodarstva bez čega nema niti školstva, zdravstva, sporta, kulture i svih drugih sadržaja jer svi oni su ovisni o financijskim mogućnostima zajednice a za to je temelj razvijeno gospodarstvo.

Bez prireza, uz Samobor kao jedini u kategoriji velikih gradova, su i Vukovar, Koprivnica, Poreč, Krapina, Kastav, Glina, Trilj, Zabok, Mali Lošinj, Đurđevac, Bakar, Rab, Prelog, Mursko Središće, Kutjevo, Krk, Oroslavje, Hvar, Novigrad, Obrovac, Orahovica, Pag, Novalja, Cres i Nin. (KAportal.hr)