OGRANAK VLADAJUĆE STRANKE PROTIV ZAGREBAČKOGA GRADONAČELNIKA: HDZ Zagreb: ‘Treba srušiti GUP i raskinuti s Bandićem’

Je li došao kraj suradnje između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)?

Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović izgubila izbore, a u Zagrebu osvojila 74.000 glasova manje od Zorana Milanovića, mnogi HDZ-ovci s kojima smo razgovarali toliku razliku u glasovima u glavnom gradu pripisuju njenom svrstavanju uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, za kojeg je pjevala na rođendanu, slala mu tortu i izjavila da bi mu nosila kolače u slučaju da USKOK-ov optuženik završi u zatvoru. Bandićeva stranka dala joj je podršku na izborima baš u trenutku kad je u javnost isplivala još jedna gradonačelnikova afera vezana uz zagrebački Advent, što je vješto iskoristio Dario Juričan, koji je u prvom krugu izbora osvojio respektabilnih 88.000 glasova, a samo u Zagrebu 30.000.

Podrška u Saboru
Zagrebačkom HDZ-u, kako doznajemo u razgovoru s nekoliko visokopozicioniranih stranačkih dužnosnika, sada je već dosta i željeli bi se napokon riješiti Milana Bandića, no, kako oni kažu, to još ne dopušta predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. Bandić, kao što znamo, u Saboru sa svojim “žetončićima” drži većinu vladajućima, a zauzvrat je HDZ u Gradskoj skupštini s Bandićevom strankom u koaliciji i podržavaju njegove prijedloge.

Prvu priliku za razvrgavanje koalicije imat će kod izglasavanja izmjena i dopuna zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) u veljači. Raspoloženje u gradskom odboru vladajuće stranke je takvo, kažu nam sugovornici, da definitivno treba srušiti zagrebački GUP i raskinuti koaliciju s Bandićem.

– Postoji kritična masa članova Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a koja će tražiti da se ne podrži GUP zbog brojnih prigovora građana, ali i kritika struke – kaže naš sugovornik iz Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a.

Zagrebački HDZ-ovci kažu kako se od njih, s jedne strane, očekuje da prihvate sve što Bandić predloži u gradu kako bi zauzvrat dao podršku u Saboru, a s druge se strane onda očekuje da HDZ u Zagrebu ima rezultat.

– Mi smo samo servis nacionalnoj razini i obični podizači ruku za Bandićeve prijedloge. Dok god HDZ ne raskine koaliciju s Bandićem u Zagrebu, ne može se očekivati bilo kakav relevantan rezultat. Prvi test je prihvaćanje ili neprihvaćanje izmjena i dopuna GUP-a – kaže jedan član Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a.

Došli su do situacije, nastavlja, da se nacionalni predsjednici HDZ-a mijenjaju, a da politika prema Bandiću ostaje ista.

– “Na stolu” ili “ispod stola”, uvijek neki dogovor – iskren je naš sugovornik.

Bliski suradnici predsjednika HDZ-a pak kažu kako će se prvo pričekati politička analiza rezultata svih stranačkih organizacija, pa i Zagreba. Plenković te analize očekuje idući tjedan.

Da je došlo vrijeme za raskid koalicije s Bandićem, misli i drugi sugovornik iz zagrebačkog HDZ-a. Kaže kako su svi sada svjesni da je Bandić prevelik uteg.

– HDZ je stvarno napravio maksimalno koliko je mogao, ali predsjednica se vezala uz Bandića i radila gafove u kampanji i to je rezultiralo takvim rezultatom. Pa nije njoj stožer organizirao zabave s Bandićem ili rekao što da govori o njemu. U Zagrebu se doslovno pola sata družila s građanima, i to u društvu Bandića kojemu građani prosvjeduju, a on poskupljuje cijenu otpada – kaže drugi naš sugovornik.

Upitna većina
Potvrđuje medijske najave da je trebalo doći do raspuštanja zagrebačkog HDZ-a zbog loših rezultata, ali kaže da očito Plenković ne želi sada, u trenutku dok predsjedamo EU-om, raditi daljnje podjele u stranci.

Sugovornik koji je visokopozicioniran u Bandićevoj stranci pak odgovara zagrebačkim HDZ-ovcima kako jedino Plenković može dati nalog da se GUP sruši, ali onda mora biti svjestan da se ide na prijevremene parlamentarne izbore.

– Plenković bez nas ne može, nas je 10 čvrstih u Klubu i više nitko nema namjeru izlaziti. Saborske većine bez nas nema, a prvi test bit će na glasovanju o opozivu ministrice Divjak. Iako je poznat naš stav o njoj, mi ćemo iskazati lojalnost Vladi, a i farizejima u SDP-u ćemo reći “Ne!” Mi stvaramo većinu u Saboru i ona zasad nije upitna – kaže naš sugovornik.

Dodaje kako sumnja da će Plenković dati nalog da zagrebački HDZ-ovci glasaju protiv GUP-a jer mu se ne ide još na parlamentarne izbore s obzirom na to da predsjedamo EU-om.(jutarnji.hr)

Facebook Comments