SAD Ukrajini predao “važne podatke” o padu zrakoplova

SAD se pridružuje istrazi.

Europska komisija je pozvala u petak na “neovisnu i vjerodostojnu” istragu o padu Boeinga 737 u srijedu blizu Teherana u kojem je poginulo 176 osoba.

– Jako nam je važno da ispitivanja budu provedena u obliku neovisne i vjerodostojne istrage prema pravilima Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva”, rekao je glasnogovornik Europske komisije Stefan de Keersmaecker na konferenciji za novinare.

Sjedinjene Države su u petak predale ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju “važne podatke” o padu ukrajinskog zrakoplova u Iranu, objavila je ukrajinska diplomacija.

– Uz predsjednika Zelenskija sastali smo se s američkim predstavnicima i dobili smo važne podatke koje će obraditi naši stručnjaci, napisao je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko, bez dodatnih pojedinosti. Zelenskij bi o toj temi trebao razgovarati s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ukrajinski predsjednik je tražio od Sjedinjenih Država, Kanade i Velike Britanije da iznesu elemente na temelju kojih su zaključili da je iranska raketa zemlja-zrak srušila zrakoplov.

Iran kategorički poriče da je Boeing 737 pao nakon što ga je pogodila raketa, teza koju podržava nekoliko zemalja, posebice Kanada čiji su brojni državljani stradali u toj nesreći.

SAD se pridružuje istrazi o padu ukrajinskog zrakoplova u Iranu

Državni odbor za prometnu sigurnost (NTSB) SAD-a prihvatio je u petak iranski poziv za sudjelovanjem u istrazi o rušenju ukrajinskog zrakoplova blizu Teherana, za što je SAD izrazio sumnju da ga je srušila iranska protuzračna obrana.

NTSB je priopćio kako su primili formalni poziv od Irana da sudjeluju u istrazi o padu Boeinga 737-800NG sa 176 ljudi. Nesreću nitko nije preživio.

– NTSB je odredio akreditiranog predstavnika za istragu o rušenju, naveo je NTSB u priopćenju. Reutersov izvor tvrdi kako je nejasno što će NTSB-ov predstavnik moći raditi, zbog američkih sankcija. NTSB u priopćenju navodi kako će “nastaviti pratiti situaciju oko rušenja i evaluirati razinu sudjelovanja u istrazi.

SAD može sudjelovati u istrazi po međunarodnim pravilima budući da je srušeni zrakoplov izradila američka tvrtka u SAD-u.

– Kanada, čija su 63 državljana poginula u nesreći, imenovala je svog predstavnika, dok je ukrajinski tim razgovarao s vlastima u Teheranu o tome u četvrtak, rekao je Farhad Parvareš, iranski predstavnik u Organizaciji međunarodnog civilnog zrakoplovstva u UN-u.

– Poginuli su također švedski i afganistanski državljani te je tim zemljama također poslan poziv za sudjelovanje u istrazi, dok će Francuska također možda sudjelovati jer je jedna od zemalja u kojoj su izrađeni motori zrakoplova, rekao je Parvareš i odbacio američke i kanadske navode da je Teheran slučajno srušio zrakoplov.

Nakon što je kanadski premijer optužio Teheran za rušenje Boeinga na letu za Kijev, američki predsjednik Trump također izražava sumnju u upletenost Irana u nesreću. Iranci to i dalje odbacuju. (hrt.hr)(foto:ilustracija)

Facebook Comments