Ubojica ispalio najmanje 36 metaka: ‘Sve osobe koje se spominju imaju nekoliko desetaka prijava’

Komentari čitatelja ponovno “prozivaju pravnu državu”.

 

NOVI DETALJI O TROSTRUKOM UBOJSTVU U SPLITU

>>> NOVO 11:16 Srdarević je detaljno opisao tijek aktivnosti lova na ubojicu, od dojave koja je u Operativno-komunikacijski centar policije stigla u 15 sati i 35 minuta, pa sve do uhićenja dva sata i 45 minuta kasnije.
– Odmah su angažirane sve raspoložive policijske snage na terenu te su poduzete mjere prvog zahvata u takvim situacijama. Paralelno smo angažirali dodatne policajce koji su bili kod kuće. Osim osiguranja šire zone i zaštite građana, blokirali smo sve prilazne pravce, izlaze iz grada. Aktivirali smo sve mjere zaštite državne granice kako bismo maksimalno smanjili mogućnost legalnog ili ilegalnog prelaska granice, a angažirali smo i službeno plovilo kako bismo otklonili i tu mogućnost udaljenja počinitelja iz Splita – rekao je Srdarević.

Otkrio je da su na ovom kaznenom djelu radile sve grane policije – od prometne i temeljne, do kriminalističke, interventne, specijalne, pomorske te pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko.

– Odmah smo pristupili ciljanom prikupljanju obavijesti, hvala građanima, u kratkom vremenu dobili smo niz korisnih saznanja. došli smo do imena nekoliko osoba, među kojima je i osumnjičeni. Utvrdili smo adrese, objekte gdje bi se mogao nalaziti, locirali te objekte, stanove, kuće, ugostiteljske objekte… Dva sata i 45 minuta nakon počinjenja u jednom od tih objekata uhićen je osumnjičeni. Prilikom uhićenja nije pružao otpor. Doveden je u prostorije policije, nad njim je u tijeku intenzivno kriminalističko istraživanje – rekao je Srdarević.

—————————–
11:09 – Sve osobe koje se spominju imaju nekoliko desetaka prekršajnih i kaznenih prijava, rekao je načelnik splitske policije Dražen Vitez.

Odmah na početku je potvrdio da je uhićen osumnjičeni za ubojstvo. Nakon toga se hvalio uspjesima policije u borbi protiv droge i organiziranog kriminaliteta.

Marko Srdarević, zamjenik načelnika, rekao je da su bile angažirane sve grane policije, uključujući i policijske brodove koji su pazili da počinitelj ne pobjegne morskim putem. Spreman je bio i helikopter, kaže. Ukupno je bilo angažirano 150 policajaca, izjavio je.

Policija je otkrila da je pronašla 36 čahura od ispaljenih metaka.

—————————–
Splitska policija zadržat će uhićenog Filipa Zavadlava (25) do krajnjeg zakonskog roka prije dovođenja pritvorskom nadzorniku tako da će na državnom odvjetništvu biti ispitan tek navečer, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je uhićen u subotu poslijepodne, imaju rok od 24 sata u kojem trebaju provesti kriminalističko istraživanje i podnijeti kaznenu prijavu. Za nedjelju u 11 sati su najavili konferenciju za medije.

U subotu oko 21 sat su objavili kako su u službene prostorije dovedene dvije osobe od koji je jedna osumnjičena za trostruko ubojstvo dok se za drugu sumnja da ima saznanja o događaju.

Osumnjičeni je Filip Zavadlav, pomorac iz Splita, a u policiju je doveden i njegov mlađi brat. Kako saznajemo, odmah nakon dovođenja napravljen je tzv. očevid na tijelu što znači da su izuzeti svi tragovi koji bi kasnije tijekom istrage mogli predstavljati presudni dokaz.

Uzimaju se brisevi s tijela i izuzima se odjeća radi prisutnosti tragova baruta ili GSR čestica iz inicijalnog punjenja od vatrenog oružja. Zatim je osumnjičeni odveden u KBC Split gdje je pregledan te mu je uzet uzorak krvi i urina radi utvrđivanja prisutnosti alkohola ili opijata.

Osim toga uobičajena je procedura, pogotovo kod ovako brutalnih zločina, da ga pregleda dežurni psihijatar.

Prema dosadašnjim podacima, Filip Zavadlav je ubio Juricu Torlaka, Marina Ožića Paića zvanog Pajser i Marina Bobana zbog obiteljske situacije s bratom koji je konzument droge.

Navodno su postojali dugovi zbog kojih mu je brat upao u probleme s nekima od smaknutih.

Neslužbeno saznajemo kako je od njih trojice samo Marin Ožić Paić prijavljen zbog zlouporabe opojne droge i to zbog dilanja heroina.

Jurica Torlak u dosjeu ima prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom, ali ne i zlouporabu opojne droge. Bez obzira na nepostojanje formalne prijave, bio je dio narko miljea i živio je na rubu te je i sam povremeno prodavao manje količine opijata, uglavnom marihuane. Marin Boban se ne povezuje s takvim poslovima.

U smrtonosnom pohodu kalašnjikovom navodna meta je bio i Jerko Malvasija, otprije osuđivani splitski diler kojem se i otac bavio istim poslom. Puka sreća spasila ga je smrti jer je nakon smaknuća u Radmilovićevoj i na Šperunu naoružani mladić krenuo po njega u Kamenitu ulicu.

Policija ga je kontaktirala kako bi ga sklonili dok nije uhićen Zavadlav, ali je on odbio njihovu zaštitu. Njegov brat, koji nema veze s ilegalnim poslovima je bio doveden u službene prostorije također radi zaštite da ne bi završio kao kolateralna žrtva. (jutarnji.hr)

Facebook Comments