Dekan i bivši ministar Pavo Barišić podnio kaznenu prijavu protiv Blaženke Divjak

Fakultet hrvatskih studija pokrenuo je upravni spor i podnio 16. siječnja 2020. prijavu protiv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti.
U prijavi, koja je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, navodi se kako postoji osnovana sumnja da je ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1 Kaznenoga zakona, priopćio je s toga fakulteta čiji je status još pravno nedefiniran.
Ministrici stavljaju na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti.

Ministrica je to bila dužna napraviti prema članku 22. stavku 4. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, navodi se dalje u priopćenju koje potpisuje Pavo Barišić, dekan Fakulteta hrvatskih studija, a koji je ujedno i prethodnik aktualne ministrice znanosti i obrazovanja Divjak na tom mjestu.

Umjesto da izvrši svoju zakonsku obvezu i time okonča postupak reakreditacije, ministrica je u dva navrata vršila pritisak na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje tražeći promjenu akreditacijske preporuke čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost Agencije, poručili su sa Hrvatskih studija na kraju.(tportal)

Facebook Comments