I drugi pacijent umro u Kini od nepoznate upale pluća

Najmanje je 41 bolesnik zabilježen u Kini.

Zagonetna virusna upala pluća koja se pojavila u središtu Kine i koje virus pripada istoj skupini kao i SARS, odnio je i drugu žrtvu, priopćile su zdravstvene vlasti.

Šezdesetdevetogodišnji muškarac umro je u Wuhanu, gdje je prošlog mjeseca bolest prvi put otkrivena, priopćilo je općinsko povjerenstvo za higijenu i za zdravlje na svojoj mrežnoj stranici.

Zdravstveno stanje pacijenta koji se razbolio 31. prosinca pogoršalo se nakon pet dana praćeno akutnom upalom srčanog mišića, nenormalnim radom bubrega i zatajenjem rada više organa, dodaju zdravstvene vlasti.

Po najnovijim informacijama, najmanje je 41 bolesnik zabilježen u Kini, među kojima je pet u teškom stanju.

Ova upala pluća potiče strah od ponovnog pojavljivanja veoma zaraznog virusa tipa SARS (teški akutni respiratorni sindrom) koji je 2002. i 2003. odnio oko 650 života u kontinentalnoj Kini i u Hong Kongu.

Istragom kineskih zdravstvenih vlasti utvrđeno je da su neki pacijenti prodavali na veletržnici u Wuhanu, gdje se nude riba i plodovi mora. Općina je naredila da se tržnica zatvori i provede dezinfekcija i analize.

Usto su dva slučaja te bolesti otkrivena na Tajlandu i u Japanu, čije vlasti tvrde da su pacijenti prije hospitalizacije boravili u Wuhanu. (hrt.hr)

Facebook Comments