Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na korona virus

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je da postoji velika vjerojatnost da se novi korona virus u nadolazećim danima proširi na druge dijelove Kine, kao i u druge zemlje.

Za očekivati je više slučajeva u drugim dijelovima Kine, kao i u drugim zemljama u nadolazećim danima, rekao je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jaserović.

Zasad je u Kini virus uglavnom bio prisutan u gradu Wuhan, a vjeruje se da se proširio s ribarske tržnice, iako su izolirani slučajevi primijećeni i u Šangaju i Pekingu.

Upitan o razlozima pojavljivanja novih slučajeva, Jaserović je rekao da Kina pojačava nadzor nad virusom. Ako pojačate nadzor i testiranja, veliki su izgledi da bude novih slučajeva, rekao je.

Vjeruje se da su svi međunarodni slučajevi povezani s prvotnom pojavom virusa u Wuhanu. WHO u ovom trenutku ne preporučuje zabranu putovanja.

Svjetska zdravstvena organizacija sazvala je sastanak za srijedu kako bi se razmotrilo proglašenje međunarodne zdravstvene krize.

Kineske vlasti potvrdile su da se novi virus može proširiti putem ljudskog kontakta, te da se virusom zarazilo medicinsko osoblje, njih petnaestero.

Do kraja jučerašnjeg dana broj potvrđenih slučajeva u Kini popeo se na 291, objavila je komisija. Oko 270 ljudi bilo je iz provincije Hubei. Wuhan, grad u kojem živi 11 milijuna ljudi, glavni je grad te pokrajine.(hrt)

Facebook Comments