Aktualno Županija

Zelena tržnica na Starom placu ostala samo ideja jer poljoprivrednici nisu bili zainteresirani – Grad će ipak predvidjeti mjesto za štandove

Zelena tržnica u samom središtu grada, na Starom placu, svojevremeno najavljivana kao projekt koji “samo što nije”, a onda je ponovo aktualiziran nakon što je 2018. Gradska tržnica prestala raditi nedjeljom, i godinama poslije ostala je samo – ideja. Trebalo je to biti mjesto na kojem će lokalni poljoprivredni proizvođači Karlovčanima nuditi svježe, domaće proizvode, na mini tržnici koju će urediti Grad.

No, plan je propao jer poljoprivednici za to nisu bili zainteresirani, a na mjestu gdje su, ne tako davno, bili malobrojni domaći prodavači povrća i voća, danas su brojni parkirani automobili. Ipak, u Gradu tvrde da se od ideje nije odustalo, štoviše, i u novim planovima uređenja Starog placa naći će se mjesto za mini tržnicu.

– Prijedlog da se na Trgu bana J. Jelačića otvori zelena tržnica datira iz 2015.god. kada je održan sastanak s poljoprivednim proizvođačima, te je provedena anketa o njihovoj zainteresiranosti za otvaranjem zelene tržnice na navedenoj lokaciji. Naši poljoprivrednici nisu bili zainteresirani za otvaranje tržnice iz razloga što u ovom dijelu grada nema kupaca. U uređenje prostora i nabavu opreme treba uložiti značajna sredstva, a kako poljoprivrednici uopće nisu bili zainteresirani, odustalo se od toga. Poljoprivrednici su za prodaju vlastitih proizvoda imali mogućost i pojedinačno zatražiti odobrenje za štandove na trgu (2 štanda su do nedavno bila na trgu), ali tu mogućnost nisu koristili. Grad Karlovac trenutno je u fazi izrade glavnog projekta za Trg bana Jelačića čijom će se izradom svakako otvoriti prostor za izvedbu i ovako smišljene cjeline, kažu nam u Gradu.

Hoće li i tada plan ostati samo plan ili će zaživjeti u stvarnosti, ovisit će o Karlovčanima, onima koji proizvode i prodaju domaću hranu i onima koji ju kupuju jer Grad će, bar po najavama, svoj dio “odraditi”. (KAportal.hr)