Aktualno Županija

Grad Karlovac ispao iz igre, Vlada odlučila: Prvi grad u Hrvatskoj u kojem će biti izgrađena 5G mreža bit će Osijek

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u četvrtak, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da se Grad Osijek određuje prvim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do kraja ove godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge

Odluka je to prije svega stručne radne skupine sastavljene od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te sva tri operatora pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj, Hrvatskog Telekoma d.d., A1 Hrvatska d.o.o. i Tele2 d.o.o.

A odabir prvog hrvatskog 5G grada rezultat je jasnih smjernica Europske Komisije za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacije pete generacije poznat kao „5G za Europu – Akcijski plan“. Uz gradove Bjelovar, Rijeku i Osijek interesa za uvođenje 5G mreže iskazao je i Karlovac, no kako pojašnja ministar Butković, nakon održanih radnih sastanaka s predstavnicima tih gradova i analize prednosti i nedostataka svakog pojedinog grada, koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu navedenih gradova, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, Stručna radna skupina predložila je grad Osijek.

– Određivanje Osijeka kao prvog hrvatskog 5G grada, u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem značajno će pridonijeti razvoju istočnog dijela Hrvatske, istaknuo je ministar Butković, dodavši da su sva tri domaća operatora pokretnih komunikacija spremna zajednički izgraditi i uvesti 5 G infrastrukturu i usluge u gradu Osijeku. Ujedno je izrazio i uvjerenje da će ovo postati dobar model za uvođenje ove nove tehnologije na cijelom području Republike Hrvatske. (KAportal.hr)