Aktualno Županija

Ženama u Karlovačkoj županiji na raspolaganju dovoljno ginekologa, ali mnoge “svog” nisu izabrale – uskoro kampanja o važnosti pregleda

Ženama u Karlovačkoj županiji na raspolaganju je dovoljno ginekologa, štoviše, mnogi od njih imaju mjesta za primiti još pacijentica, no čak 6.816 djevojaka i žena koje imaju zdravstveno osiguranje “svog” nisu izabrale.

Dok bi im na toj mogućnosti mnoge žene u zemlji mogle pozavidjeti – u Zadru je nedavno 13.000 žena, među kojima i trudnice, ostalo bez primarne ginekološke skrbi odlaskom dvoje ginekologa u privatnike i mirovinu, a po nekim podacima u Hrvatskoj nedostaje 61 ginekološki tim pa 450.000 žena nema svog ginekologa i na preglede odlaze izvan svog mjesta ili ih plaćaju kod privatnika – brojne stanovnice Karlovačke županije ju i ne koriste pa tako potencijalno ugrožavaju vlastito zdravlje.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje nam preciziraju da je Mrežom javne zdravstvene službe predviđeno ugovaranje 10 timova u djelatnosti zdravstvene zaštite žena na području Karlovačke županije i svih 10 je ugovoreno.

– Od toga je pet timova u gradu Karlovcu, a po jedan tim u Ozlju, Vojniću, Slunju, Ogulinu i Dugoj Resi. U samom prostoru Doma zdravlja Karlovac, na adresi dr. V. Mačeka 48 radi troje ginekologa koji imaju još mjesta za upis novih pacijentica. Na području grada, izvan prostora Doma zdravlja, radi još dvoje ginekologa i svi oni imaju ugovor s HZZO-om, te pacijentice mogu ostvariti usluge na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, kažu nam u HZZO-u.

Dodaju da je prosječan broj upisanih pacijentica kod karlovačkih ginekologa 5.600, što je ispod standardnog broja za tim – taj je broj 6.000 osiguranih osoba, a ginekolozi mogu upisivati i više, do maksimalno 9.000 žena.

– Na dan 31. prosinca 2019. godine ukupno je u županiji bilo 54.789 osiguranih žena starijih od 12 godina. Na isti dan ukupno je bilo 47.973 opredijeljenih žena za ginekologe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na razini Županije, preciziraju u HZZO-u.

Na području Karlovačke županije, dokazuju podaci, ne postoji nedostatak ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali postoji drugačiji problem: tisuće žena koje nisu izabrale svog ginekologa pa uopće i ne odlaze na ginekološke preglede. Dodaju li se njima i one koje imaju izabranog ginekologa, ali godinama u njegovoj ordinaciji nisu bile, za Dignitas, udrugu za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata, to je povod za skorašnje pokretanje velike nacionalne kampanje.

– Smatramo da je situacija u kojoj se 7.000 pacijentica u Karlovačkoj županiji nije opredijelilo niti za jednog ginekologa je zabrinjavuća! Kada bi ušli u daljnju analizu pacijentica koje se jesu opredjelile za ginekologa, vjerujemo da bi došli to jako poražavajućeg rezultata da većina tih žena nije bila pet i više godina na pregledu; dapače, većina žena, pogotovo starije životne dobi, su završile svoju “priču kod ginekologa” nakon poroda…. S druge strane, imamo veliki porast malignih bolesti organa ženskog reproduktivnog sustava i moramo svi skupa poraditi prije svega na prevenciji koja je najbitnija. Stoga Dignitas u vrlo kratkom roku kreće u nacionalnu kampanju osvješćivanja pacijentica da odaberu ginekologa i da barem jednom godišnje odu na pregled, najavila je predsjednica Udruge Marina Novaković Matanić. (KAportal.hr)