Aktualno Županija

Smanjena vidljivost u prometu, korištenje svjetala i svjetala za maglu

U zimskim mjesecima česta je pojava magle, a samim time smanjena je vidljivost u prometu te se teže procjenjuje udaljenost vozila, kako onih ispred nas, tako i onih koji nam dolaze u susret iz suprotnog smjera.

Odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da po magli na motornom i priključnom vozilu obavezno moraju biti upaljena kratka svijetla za osvjetljavanje ceste ili svjetla za maglu ili oba svjetla istodobno. U navedenu kategoriju ne spadaju dnevna svjetla iz razloga što na vozilu kada su upaljena dnevna svjetla, ne svijetle stražnja pozicijska svjetla, odnosno gabaritna svjetla na teretnim i priključnim vozilima.

Za vozače koji nemaju upaljena propisana svjetla predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

Nadalje korištenje prednjih svjetala za maglu, samih ili u kombinaciji s kratkim svjetlima u uvjetima kada nema magle nije kažnjivo niti zabranjeno iz razloga što su prednja svjetla za maglu smještena niže od kratkih svjetala, odnosno bliže kolniku te ista samo služe za osvjetljavanje bočnih strana ceste i rubnih crta, čime u pravilu ne dolazi do zasljepljivanja vozača koji nailaze iz suprotnog smjera.

Međutim, do zasljepljivanja drugih vozača često dolazi zbog nepropisne uporabe stražnjih svjetala za maglu. Naime stražnja svjetla za maglu na motornim i priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti, odnosno smanjena vidljivost je kada vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 metara izvan naselja, odnosno od najmanje 100 metara u naselju. Za korištenje stražnjih svjetala za maglu kada za to nisu ispunjeni uvjeti predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

Posebno savjetujemo vozačima da unatoč jasno određenim zakonskim okvirima u pogledu korištenja stražnjih svjetala za maglu, vode računa da u vožnji u koloni kod manjih brzina može ipak doći do zasljepljivanja vozača koji se kreću iza vozila. Stoga je potrebno voditi brigu i oko navedenog čimbenika koji također utječe na sigurnost ostalih vozača.

Važno je naglasiti da svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani samo crvene boje.

Svim vozačima koji sudjeluju u prometu u uvjetima smanjene vidljivosti savjetujemo da osim obaveznih svjetala i brzinu vozila prilagode trenutnim uvjetima i stanju kolnika, da povećaju međusobni razmak između svog i drugih vozila, da se kreću sredinom desne prometne trake te pravovremeno uključe pokazivač smjera kako bi ostale sudionike pravovremeno obavijestili o namjeri skretanja.

Također, biciklistima se savjetuje da upale svjetla na biciklima, obuku reflektirajuću odjeću ili prsluk te da koriste biciklističke staze, a pješacima da se označe izvorom svjetlosti, reflektirajućim materijalom kako bi bili što uočljiviji i sigurniji sudionici u prometu, posebice u ovom razdoblju godine u kojemu je zbog loših meteoroloških prilika znatno smanjena vidljivost sudionika cestovnog prometa.