Hrvati iz Wuhana krenuli prema Francuskoj, čeka ih karantena

Bit će smješteni u izolaciju gdje će boraviti 14 dana.

Osigurana je repatrijacija četvero hrvatskih državljana koji se nalaze u Wuhanu. U organizaciji Francuske trebali bi kasno ujutro sletjeti na jug te države, priopćio je danas MVEP.

– Zbog mjera opreza, pri dolasku bit će smješteni u izolaciju gdje će boraviti 14 dana, prije povratka u Hrvatsku. Uspješnom koordinacijom i brzim djelovanjem s europskim partnerima, osigurana je brza repatrijacija, vodeći računa primarno o sigurnosti i zdravlju hrvatskih državljana, stoji u priopćenju.
MVEP je zahvalio francuskim i kineskim središnjim, pokrajinskim i gradskim vlastima te svim ostalim dionicima koji su predano sudjelovali u organizaciji brzog povratka hrvatskih državljana u Europu. Veleposlanstvo RH u Pekingu, kao predsjedateljice Vijećem EU-a, u suradnji s Delegacijom Europske unije, nastavlja koordinirati zajedničke aktivnosti država članica zbog novog koronavirusa te pružati svu konzularnu pomoć i potporu hrvatskim državljanima diljem NR Kine, dodaju.

Sastanak ministara zdravstva, unutarnjih poslova i obrane

Nakon sastanka kriznog stožera Ministarstva zdravstva ministar Vili Beroš u 14 sati sastao se s glavnim državnim inspektorom, ministrima unutarnjih poslova i obrane kako bi ingerenciju kriznog stožera s Ministarstva zdravstva podignuli na nacionalnu razinu. Beroš je rekao da broj oboljelih raste iz dana u dan te da žele biti pripravni i ništa ne prepustiti slučaju.

– U kontaktu s kolegama ministrima zdravlja u europskim državama dolazimo do spoznaje da čim prije moramo organizirati izvanrednu konferenciju na ministarskom nivou da bismo elaborirali ovu problematiku i na razini EU-a, rekao je Beroš te dodao kako je “možda najgore što nam se može dogoditi – da na vrijeme ne poduzmemo akciju”.

U planu simulacijska vježba pripravnosti

Beroš je u emisiji Intervju tjedna rekao da je situacija alarmantna, ali da ne treba dizati paniku. Smatra da ovakve epidemije obično traju 2,5-3 mjeseca pa jenjavaju i na kraju nestaju. Nadaju se da će slično biti i u ovom slučaju, ali neće kalkulirati, bit će spremni za sve scenarije, poručio je.

– Doista smo promišljeni, pripremljeni, a uskoro, vjerujemo, i uvježbani jer planiramo jednu simulacijsku vježbu pripravnosti u slučaju sumnje na pojavu koronavirusa na našim granicama, rekao je Beroš, dodajući da će se ta vježba održati “čim prije” te da je jutros dao nalog za pripremu.
HP: Obustava letova iz Kine utjecat će na dostavu pošiljaka

– Hrvatska pošta dobila je informaciju od zrakoplovnih prijevoznika KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa kako radi prevencije opasnosti od širenja koronavirusa letovi iz Narodne Republike Kine prema Republici Hrvatskoj neće prometovati do daljnjeg, što će utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmjeni pošiljaka. Stoga korisnike usluga Hrvatske pošte molimo za razumijevanje, a o svim promjenama pravodobno ćemo vas obavještavati, priopćili su iz Hrvatske pošte. (hrt.hr)

Facebook Comments