Velika Britanija: Dvije osobe poginule u oluji Dennis

Oluja Dennis nosi jaku kišu i vjetrove.

Dvije osobe su poginule u Velikoj Britaniji u oluji Dennis. Otkazano je više od stotinu letova. Upozorenja na opasnost na snazi su za gotovo cijeli Wales, a u zapadnom Yorkshireu vojska pomaže u gradnji nasipa.

Oluja Dennis nosi jaku kišu i vjetrove brže od 100 kilometara na sat. Postoji rizik od nestanka električne struje.

Ova je oluja stigla tjedan dana nakon oluje Ciare koja je izazvala kaos. Prema nekim prognozama očekuje se da će u dva dana pasti kiše koliko obično padne u mjesec dana. Rizik od poplava je tim veći jer je tlo već zasićeno vodom od prethodne oluje.
Oluja bi mogla trajati do ponedjeljka. Kontinentalnu Europu neće zahvatiti punom snagom.

U Reykjaviku vjetar jači od 100 km/h

Snažna oluja u petak je pogodila Island, stigavši iz smjera Nove Škotske kod Kanade. Pogodila je zemlju snažnim vjetrovima, visokim valovima, jakom kišom i mećavama. Vjetrovi u Reykjaviku puhali su brzinom većom od 100 kilometara na sat, a u zračnoj luci u Keflaviku većom od 140 kilometara na sat.

Satelitske snimke pokazale su da su pojedini valovi na moru zapadno od Irske bili možda čak 40 metara visoki. Washington Post piše da bi se ta oluja mogla spojiti s olujom Dennis i prerasti u treću najsnažniju oluju na sjevernom Atlantiku ikad zabilježenu. (hrt.hr)

 

Facebook Comments