Aktualno OG sada Ogulin

Nikolini Udiković-Kolić dodijeljena nagrada Branimir Jernej za 2019.

Uspjeh naše Ogulinke ne možemo i ne smijemo ignorirati!

Na Institutu Ruđer Bošković dodijeljena je godišnja nagrada Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej za 2019. godinu koja je pripala dr. sc. Nikolini Udiković-Kolić, voditeljici Laboratorija za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju Zavoda za istraživanje mora i okoliša.

Dodjela godišnje nagrade Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej za 2019. godinu

Nagrada je dodijeljena za znanstveni rad pod nazivom “Antibiotic-manufacturing sites are hot-spots for the release and spread of antibiotic resistance genes and mobile genetic elements in receiving aquatic environments” u kojem su dr. Udiković-Kolić i suradnici dali vrlo važan uvid u razumijevanje doprinosa otpadnih voda iz farmaceutske industrije širenju antimikrobne rezistencije koja predstavlja vodeći problem današnje medicine sa zabrinjavajućim trendom porasta u cijelom svijetu.

U nagrađenom radu znanstvenici su otkrili da industrijski ispusti potiču širenje gena za rezistenciju na antibiotike među okolišnim bakterijama, što povećava rizik stvaranja rezistentnih patogena i njihov prijenos izvan okoliša.

Ti su rezultati stoga ključni za podizanje svijesti o potencijalnim opasnostima industrijske prakse za javno zdravlje te za prijeko potrebnu optimizaciju obrade industrijskog otpada kako bi se ograničilo širenje antimikrobne rezistencije putem okoliša i očuvala djelotvornost postojećih antibiotika za buduće naraštaje.

Nagrađeni rad objavljen je 2019. godine u jednom od najprestižnijih okolišnih časopisa Environment International (Q1; IF2018 = 7.943), a rezultat je rada na Uspostavnom HRZZ projektu kojeg je dr. Udiković-Kolić vodila do 2018. godine.

Dr. Udiković-Kolić dopisna je autorica na radu te jedna od ukupno šest autora uz postdoktoranda dr. Juan Jose Gonzalez-Plaza i doktorandicu Milenu Milaković koje je mentorirala u okviru HRZZ projekta.

Nagradu je dr. Udiković-Kolići u ime Zaklade uručio dr. sc. Darko Orešković, a u čestitci su mu se pridružili ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith, akademik Ivica Kostović, direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga kao i brojni prijatelji i kolege.

Nagrađena dr. sc. Nikolina Udiković-Kolić, voditeljica Laboratorija za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju Zavoda za istraživanje mora i okoliša

Poticanje kvalitetne i međunarodno priznate znanstvene aktivnosti nagrađivanjem znanstvenika koji je u prethodnoj godini objavio najbolji znanstveni rad iz područja biologije, biomedicine, ili neuroznanosti – glavni je cilj Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej.

Nagrada Branimir Jernej dodjeljuje se u spomen na uglednog znanstvenika IRB-a, uvaženog neuroznanstvenika i molekularnog biologa prof. dr. sc. Branimira Jerneja.

Prof. dr. sc. Branimir Jernej svojim radom i djelovanjem kao voditelj laboratorija te međunarodnih i domaćih projekata, kao predavač na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim konferencijama, kao recenzent u nekoliko vodećih časopisa svoga područja te kao nositelj kolegija na poslijediplomskim/doktorskim studijima u sklopu Zagrebačkog sveučilišta, prof Jernej dao je veliki doprinos hrvatskoj i međunarodnoj znanosti i obrazovanju te jačanju ugleda IRB-a i na tome mu veliko hvala.

Upravo zahvaljujući Zakladi Prof. dr. sc. Branimir Jernej njegovo djelovanje nastavlja se i u budućnosti.(irb.hr)