Kina oduzela akreditacije novinarima Wall Street Journala

Kina je oduzela akreditacije novinarima Wall Street Journala nakon što se list odbio ispričati za kolumnu u kojoj naziva Kinu “pravim bolesnikom Azije” i istodobno poručila da su nova pravila Washingtona nametnuta kineskim medijima u SAD-u “neprihvatljiva”.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je na dnevnom brifingu da se Peking žalio listu zbog kolumne objavljene 3. veljače, koju je Kina kritizirala kao rasističku, ističući da se njome podcjenjuju napori Pekinga u borbi protiv epidemije koronavirusa. Međutim, list se nije ispričao niti je pokrenuo istragu protiv odgovornih.
“Kineski narod ne voli medije koji objavljuju rasističke izjave i maliciozno napadaju Kinu”, rekao je Geng novinarima. “U tom svjetlu, Kina je odlučila povući novinarske akreditacije trima dopisnicima Wall Street Journala u Pekingu.”

Glasnogovornik nije rekao o kojim se novinarima radi. The Wall Street Journal objavio je u srijedu da je zamjeniku šefa ureda Joshu Chinu i novinarima Chao Dengu i Philipu Wenu naređeno da napuste zemlju u roku od pet dana.

Strani novinari u Kini mogu raditi samo ako imaju službenu akreditaciju.
Chin i Deng su američki državljani a Wen je australski.

Strancima nije dopušteno da rade kao novinari u Kini ako nemaju službenu akreditaciju bez koje ne mogu dobiti ni boravišnu vizu.

Kineske mjere protiv novinara poduzete su nakon što je Washington u utorak priopćio da će pet kineskih državnih medija koji djeluju u SAD-u, uključujući novinsku agenciju Xinhuu,China Global Television Network i China Daily, odsad tretirati kao produženi dio diplomatske misije, te će oni morati svoje djelatnike i imovinu u SAD-u prijaviti u State Departmentu.

“Nema nikakve sumnje da je tih pet subjekata dio državne propagande i da primaju naredbe direktno od gore”, rekao je jedan američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. “Svi znamo da ih oduvijek kontrolira država, ali ta kontrola je s vremenom sve jača”, dodao je.

Geng je rekao da se Kina protivi novim pravilima te da Peking zadržava pravo da na njih odgovori, prenosi Reuters.

Kina je nova pravila ocijenila “neprihvatljivima”.

“Sjedinjene Države uvijek su se hvalile svojom slobodom medija. Međutim, miješaju se u dobro funkcioniranje kineskih medija u SAD-u i ometaju njihov rad”, rekao je Geng a prenosi AFP.

“Izražavamo duboko nezadovoljstvo i odlučno protivljenje”, kazao je on ističući da su kineski mediji uvijek radili svoj posao “u skladu s načelima objektivnosti, poštenja, istine i točnosti”.(N1)

Facebook Comments