Aktualno Sport

Karlovcu najbolji sportaš, sportašica i momčad, Dugoj Resi naslov najbolje ženske ekipe

Laureati sporta Karlovačke županije

Nagrade za životno djelo primili su dugogodišnji kuglački djelatnik iz Karlovca Drago Želježnjak i dugoreški sportski novinar i djelatnik Stjepan Kaurić.
Zajednica športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) je u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Dugoj Resi proglasila najbolje u sportu Karlovačke županije za prošlu godinu. Bila je to praktički završnica proglašenja najboljih pojedinaca i klubova u Karlovačkoj županiji nakon što su prije svoje laureate sporta proglasili u četiri županjska grada – Karlovcu, Ogulinu, Dugoj Resi i Slunju. Radi se o u izboru kojega je provela Zajednica športova Karlovačke županije. Glasovati je trebalo sveukupno glasača 47 (39 članova Skupštine ZŠKŽ-e i 8 medijskih kuća). U kancelariju ZŠKŽ pristiglo je 39 ispravno popunjenih Glasačkih listića (33 glasa od Skupštinara i 6 glasova od medijskih kuća).
Titulu najboljeg sportaša ponio je karlovački atletičar Ivan Katić koji je naslov najboljega pobrao i u svom gradu. Isto kao i gimnastičarka karlovačkog Sokola Petra Furač koja je gradskom naslovu pridodala i titulu najbolje sportašice Karlovačke županije. Karlovački bejzbol klub Olimpija izabran je za najbolju momčad/klub. Jedini naslov u konkurenciji ekipa/klubova izvan grada na četiri rijeke pripao je stolnotenisačicama dugoreškog Aqueastila.

U ovom izvješću iz dugoreškog kina spomenimo još od značajnijih nagrada da je nagradu Zajednice športova Karlovačke županije za životno djelo (dugogodišnji rad u sportu) odnio Stjepan Kaurić, sportski novinar i publicist iz Duga Rese, član HZSN-a i dugoreški dopisnik našeg sportskog portala KAŠonline. Drugi nositelj ove najviše nagrade ZŠKŽ je kuglački zanesenjak 92-godišnji Drago Želježnjak, vjeran dugogodišnji član Kuglačkog kluba Željezničar.
Pored ovih glavnih županijskih nagrada dodijeljeno je sveukupno 89 nagrada i priznanja od kojih 83 za pojedinačne uspjehe na sportskim borilištima. Među njima bilo je 28 sportašica i 6 ekipnih nagrada klubovima. Nagrađeno je 24 mlada sportaša/sportašica s ostvarenim/zapaženim rezultatima u 2019. godini, te je čak 36 mladih nadarenih sportašica i sportaša primilo plakete. Nagrađeno je i pohvaljeno 6 najuspješnijih trenera u prošloj godini i isto toliko uspješnih sportskih djelatnika. Dakako da Županijska sportska zajednica kojoj je na čelu proslavljeni i svestrani bivši sportaš Želimir-Žiga Feitl nije zaboravila i na sportaše s invaliditetom pa je nagrađeno 7 takovih sportaša i sportašica. Na kraju je plakete dobilo i 4 sportske udruge koje su 2019. imale obljetnice od 25 do 100 godina neprekidnog postojanja.

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ
IVAN KATIĆ – Atletski klub Karlovac
U 2019. godini postigao je niz zapaženih rezultata među kojima su: 1. mjesto na dvoranskom prvenstvu Hrvatske za seniore na 800 m, 3. mjesto na dvoranskom PH za mlađe seniore na 1500 m, 2. mjesto na PH za seniore na 800 m, 1. mjesto na PH za mlađe seniore na 800 m i 3. mjesto na 1500 m i 1. mjesto na seniorskom Kupu Hrvatske na 800 m. Svojim odličnim rezultatima u sezoni 2019. izborio je mjesto u reprezentaciji Hrvatske te s istom nastupio na prvenstvu Balkana za seniore u bugarskom Pravetsu gdje je u svojoj najjačoj disciplini 800 m zauzeo 9. mjesto. Kao član hrvatske štafete 4×400 m osvojio je brončanu medalju. Bio je i član seniorske reprezentacije na ekipnom prvenstvu Europe (2. Liga).

U ovoj su kategoriji nominirani:
1. IVAN KARLO BAN – TENISKI KLUB OGULIN
2. FILIP BRINSKI – STRELJAČKI KLUB DUGA RESA
3. VLADO CINDRIĆ – STRELJAČKI KLUB POLICAJAC KARLOVAC
4. IVAN KATIĆ – ATLETSKI KLUB KARLOVAC
5. DINO POVRŽENIĆ – KARATE KLUB KARLOVAC 1969

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA
PETRA FURAČ – Gimnastički klub Sokol, Karlovac
U 2019. godini ostvarila je odlične rezultate na 28. Višebojskom prvenstvu Hrvatske osvojivši 5 medalja. U pojedinačnoj konkurenciji osvojila je 1. mjesto na dvovisinskim ručama, 1. mjesto na gredi, 3. mjesto na tlu i 3. mjesto preskoku te u najtežoj gimnastičkoj disciplini, višeboju, osvojila je drugo mjesto. Nastupila je na natjecanju svjetskog kupa FIG “World Challenge Cup Mersin 2019” u Turskoj gdje je zauzela 10. mjesto na dvovisinskim ručama i 11. mjesto na gredi i tlu. Sudjelovala je i na FIG “World Challenge Cup Kopar 2019” u Sloveniji gdje zauzima 16. mjesto na gredi. U 2019. godini nastupala i na“ FIG Challenge Cup Szombathely 2019“-u Mađarskoj, međunarodnom turniru „Stella Zakharova“ u Kijevu i na“ Israel Open Cupu 2019“ gdje su bile pozvane samo dvije najbolje višebojke iz Hrvatske. Svoj najbolji rezultat ostvarila je na FIG „World Challenge Cup Guimaraes 2019“u Portugalu gdje je zauzela 11. mjesto na dvovisinskim ručama, 12.mjesto na gredi te je svojim nastupom izborila dva finala i to na preskoku gdje je zauzela 6.mjesto i tlu gdje je osvojila 8.mjesto.

U ovoj su kategoriji nominirane:
1. VENESA BOGDANOVIĆ – Ženski kuglački klub Ogulin
2. PETRA FURAČ – Gimnastički klub Sokol, Karlovac
3. LEA NOVKOVIĆ – Atletski klub Karlovac
4. ANDREA PAVLOVIĆ – Stolnoteniski klub Aquaestil, Duga Resa
5. JASMINA SVILIĆ – Streljački klub Karlovac

NAJUSPJEŠNIJI MUŠKA MOMČAD/KLUB
BASEBALL KLUB OLIMPIJA, Karlovac
Seniorska momčad BK Olimpija u 2019. Godini nastupila je u 4 natjecanja – prvenstvu Hrvatske, Kupu Hrvatske, Inter ligi te Kupu CEB. U domaćem osvojili su 2. mjesto gdje su u finalnoj seriji protiv splitske Nade izgubili u krugu od sedam odigranih utakmica. Potom su osvojili domaći Kup. Na finalnom turniru Federation kupa u lipnju u Karlovcu, osvojili su 4. mjesto. S naslovom pobjednika Kupa došli su do brojke od 39 trofeja u 36. godine postojanja. Za seniorsku reprezentaciju Hrvatske u 2019. godini na Europskom prvenstvu u Bonu nastupali su Slobodan Gales, Pavao Karin i Philpe Smith, dok su Duje Papić, Benjamin Paulić i Kevin Volarić, nastupali za U23 reprezentaciju Hrvatske na EP-u skupine u Brnu (Češka). Na prvenstvu Hrvatske u kategoriji U12 i U15 mladi bejzbolaši osvojili su 1. Mjesto, dok su u kategoriji U18 osvojili 3. mjesto.
U ovoj su kategoriji nominirani:
1. ATLETSKI KLUB KARLOVAC
2. BASEBAL KLUB OLIMPIJA KARLOVAC
3. RUKOMETNI KLUB OGULIN
4. STRELJAČKI KLUB DUGA RESA
5. STRELJAČKI KLUB POLICAJAC

NAJUSPJEŠNIJA ŽENSKA EKIPA/KLUB
STOLNOTENISKI KLUB AQUEASTIL, Duga Resa
Stolnotenisačice kluba ostvaruju vrlo vrijedne rezultate na prvenstvima Hrvatske u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, U sezoni 2018/2019. klub je zauzeo 2. mjesto u 1. Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi i ostvario plasman u play-off. Nakon prvog djela natjecanja u sezoni 2019/2020. nalazi se na drugom mjestu s osam pobjeda i jednim porazom.
Klub ima dva druga mjesta na prvenstvu Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji i
prvo mjesto u konkurenciji mješovitih parova Odigrano je više od 20 jakih međunarodnih turnira. Mogu se pohvaliti s velikim bojem osvojenih prvih mjesta u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji (igri parova).

U ovoj su kategoriji nominirani:
1. ATLETSKI KLUB KARLOVAC
2. KUGLAČKI KLUB KARLOVAC
3. ODBOJKAŠKI KLUB KARLOVAC
4. STOLNOTENISKI KLUB AQUAESTIL, DUGA RESA
5. ŽENSKI KUGLAČKI KLUB OGULIN

NAJUSPJEŠNIJI TRENERI:
1. SAŠA BELČIĆ – Atletski klub Karlovac
2. GORAN CVITAK – Taekwondo klub Prana Karlovac
3. DUBRAVKO DRAGIČEVIĆ – Rukometni klub, Ogulin
4. DAVOR KASUNIĆ – Košarkaški klub Duga Resa
5. IVAN OBAJDIN – Kuglački klub Korana, Slunj
6. IVAN PUKLAVEC – Karate klub Karlovac 1969.

PRIZNANJE ZA DUGOGODIŠNJI RAD U SPORTU:
DRAGO ŽELJEŽNJAK – Kuglački djelatnik član KK Željezničar, Karlovac
Prvo aktivno i ozbiljno bavljenje sportom započeo je kao mladić u Hokejaškom klubu Željezničar gdje igra hokej na travi. Paralelno s hokejom na travi rekreativno se bavi i kuglanjem. Od 1958. pa sve do gašenja Hokejaškog kluba u siječnju 1963. bio je uz Joška Sabolića na čelu kluba. Kao kuglač nastupa na raznim natjecanjima tadašnjeg Kuglačkog podsaveza. U sastavu je Željezničara koja igra prvu međunarodnu kuglačku utakmicu. S ekipom Željezničara nastupa na prvenstvu Hrvatske izborivši nastup na prvenstvu Jugoslavije koje je održano 20. i 21. svibnja 1967 u Zagrebu. Kugla sve do sredine 80-tih kad prestaje igračka aktivnost. Na godišnjoj skupštini KK Željezničar 1963. izabran je za rizničara. Na prvoj Skupštini kluba (1993) u samostalnoj Hrvatskoj ponovno je izabran za blagajnika koju dužnost obnaša do danas. Dugogodišnji je tajnik, a u svojoj 91. godini neumorni je blagajnik kluba. Posebno je zaslužan za održavanje klupskih prostorija i kuglane, osobito u vrijeme Domovinskog rata kad je ista bila oštećena.

STJEPAN KAURIĆ – Dugoreški sportski novinar i publicist
U sportu grada na Mrežnici je od 1964., a neprekidno od 1969., kad postaje dugoreški dopisnik Sportskih novosti, Borbe, Večernjeg lista. Godinama je uređivao i vodio sportski prilog u Listu Duga Resa. Na Radio Mrežnici vodio je sportsku emisiju ”Žuti karton”. Uz pomoć prijatelja, dugoreških sportskih entuzijasta, 1972. je pokrenuo i izbor najboljih dugoreških sportaša. Za predsjednika RK Duga Resa biran je 1975. Funkciju tajnika NK Duga Resa obnašao je dvije godine. Jedan je od osnivača OK Mladost gdje je obnašao dužnost tajnika. Pokretač je i osnivač OK Plavi zmaj te Odbojkaškog saveza Karlovačke županije. Od 1999. do danas uređuje godišnje publikacije Dugoreški šport. Autor je dviju monografija KK Duga Resa (kuglanje), te NK Duga Resa, RK Duga Resa, TKD Duga Resa, KK Duga Resa (košarka), KŠR Mrežnice, OK Mladost, SK Duga Resa, STK Duga Resa, Izbor najboljih u dugoreškom sportu 1972. – 2017. Autor je tri knjige o Domovinskom radu i Spomen obilježja žrtvama drugog svjetskog rata 1941-1945. i poraća.

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI DJELATNICI:
1. MARIO KUSANIĆ – Nogometni klub Slunj
2. MLADEN MATAKOVIĆ –Streljački klub Duga Resa
3. BRANKA NERALIĆ – Ženski kuglački klub Ogulin
4. MIRO PALAJSA – Planinarsko društvo Dubovac
5. MATIJA RATKAJ – Inline hokej klub Karlovac
6. LUKA VLAŠIĆ – Taekwondo klub Prana, Karlovac
NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠI S INVALIDITETOM:
1. MIRSAD BEĆIROVIĆ – Sportsko rekreativni centar Labrador, Karlovac
2. SLAVKO KRALJ – Sportsko društvo slijepih 4 rijeke, Karlovac
3. NIKOLA MILINOVIĆ – Klub specijalnih sportova Ozalj
4. SNJEŽANA PODVINSKI – Streljački klub invalidnih osoba Duga Resa
5. JURAJ ŠKRTIĆ – Klub viseće kuglane osoba s invaliditetom Karlovac
6. DENIS VELIMIROVIĆ – Sportsko društvo slijepih 4 rijeke, Karlovac
7. LJERKA VOLF – Klub za slijepe i slabovidne osobe Ogulin-Karlovac

MLADI NADARENI SPORTAŠI:
1. ENA BENOVIĆ – Kuglački klub Ogulin
2. FILIP BIKIĆ – Košarkaški klub Ogulin
3. JAKOV BOŽIĆ – Mačevalački klub Karlovac
4. TONI BUJAN – Judo klub Duga Resa
5. DALIJA BUNČIĆ – Taekwondo klub Karlovac
6. JAN CANJAR – Karate klub Karlovac 1969
7. JAKOV CINDRIĆ – Nogometni klub Slunj
8. IVA ČAJIĆ – Ženski rukometni klub Ogulin
9. ARIANA FAJDETIĆ – Ženski kuglački klub Kupa, Ozalj
10. ŠIMUN GEROVAC – Košarkaški klub Ogulin
11. LEONARDO GNJILAC – kuglački klub kupa ozalj
12. DUJE HALAR – Taekwondo klub Duga Resa
13. SARA IVANIĆ – Taekwondo klub Duga Resa
14. RON KARIN – Baseball klub Olimpija
15. KRISTINA KOS – Ženskirukometni klub Colapis, Ozalj
16. LUKA LUKUNIĆ – Taekwondo klub Ozalj
17. MATEO MAGLIČIĆ – Nogometni klub Mrežnica, Zvečaj
18. MATEJ MERGAŠ – Streljački klub Duga Resa
19. STIPE MIHALIĆ – Nogometni klub Ogulin
20. LEON MUŠNJAK – Kickboxing klub Tigar, Karlovac
21. ALMA PLANINAC – Ženski košarkaški klub Karlovac
22. PATRICIJA RAJČIĆ – Rukometni klub Škola rukometa Karlovac
23. PATRIK RAJKOVIĆ – Gimnastički klub Sokol, Karlovac
24. ANTONYO STAVLJENIĆ – Nogometni klub Ilovac
25. MIHOVIL ŠAVOR RADIČEVIĆ – Inline hokej klub Karlovac
26. JOSIP ŠNAJDER – Taekwondo klub Ogulin
27. TEA ŠOLIĆ – Odbojkaški klub Karlovac
28. BARBARA ŠPELIĆ – Kuglački klub Korana, Slunj
29. NIKO ŠPELIĆ – ženski rukometni klub drenak slunj
30. NIKA ŠPOLJARIĆ – Športska udruga Plavi zmaj, Duga Resa
31. SVEN STOŠIĆ – Rukometni klub Ogulin
32. IGOR ŠUŠNJAR – Veslački klub Korana, Karlovac
33. LUKA VUČETIĆ – Košarkaški klub Šanac, Karlovac
34. LUCIJA VUKOŠIĆ – Ženski rukometni klub Drenak, Slunj
35. NIKO ŽELJKOVIĆ – Nogometni klub Duga Resa 1929
36. JANA ŽIVČIĆ – Stolnoteniski klub Aquaestil, Duga Resa

MLADI SPORTAŠ S OSTVARENIM REZULTATIMA:
1. LUCIJA BAKALAR – Kickboxing klub Tigar, Slunj
2. BRUNO BELČIĆ – atletski klub karlovac
3. NIKOLA BRNARDIĆ – Taekwondo klub Prana, Karlovac
4. LARA FABAC – Mačevalački klub Karlovac
5. LUKA HAJDIN – Veslački klub Korana, Karlovac
6. EMA HODAK – Veslački klub Korana, Karlovac
7. MAGDALENA LJUBIĆ – Taekwondo klub Karlovac
8. ELA MAGDIĆ – Kickboxing klub Tigar, Slunj
9. FILIP MALETIĆ – Streljački klub Duga Resa
10. LUCIO MATUZIĆ – Taekwondo klub Banija Pandas
11. ZLATAN MAZOR – Kuglački klub Policajac, Ogulin
12. LARA MIHALIĆ – Kickboxing klub Tigar, Karlovac
13. GABRIEL MOČILAC – Kickboxing klub Tigar, Slunj
14. HRVOJE NERALIĆ – Atletski klub Karlovac
15. IZABELA POLJANČIĆ – Veslački klub Sabljaci,Ogulin
16. NIKOLINA POŽEGA – Kickboxing klub Tigar, Slunj
17. ANTON STIPETIĆ – Teniski klub Ogulin
18. TARA STIPETIĆ – Ženski kuglački klub Ogulin
19. ANTONIJO ŠNAJDER – Taekwondo klub Ogulin
20. LEON ŠUTEJ – Judo klub Duga Resa
21. MATIJA TEK – Gimnastički klub Sokol, Karlovac
22. HELENA VALENTIĆ – Atletski klub Karlovac
23. IVA VUKOŠIĆ – Kuglački klub Korana, Slunj
24. RUDI VUKOVIĆ – Gimnastički klub Ogulinski sokol

JUBILARNE NAGRADE KLUBOVIMA:
Nogometni klub Cetingrad – 25 godina
Nogometni klub Dobra, Novigrad – 50 godina
Karate klub Karlovac 1969 – 50 godina
Nogometni klub Karlovac 1919 – 100 godina

U glazbenom programu sudjelovala je Ženski pjevački zbor Vila i sastav Žice s Mrežnice, oboje iz Duga Rese. (Cijelu fotogaleriju pogledajte na kaportal.hr/)