Aktualno OG sada Ogulin

Astronomi o eksploziji meteora koja je uzbunila Hrvatsku: “Imao je metar i pol, letio je 20 km u sekundi”

Tutnjava, buka, eksplozija… Tako su građani opisali ono što su čuli u petak oko 10.30 sati.

Među njima su bili i brojni Ogulinci.

Koordinator Hrvatske meteorske mreže Damir Šegon je iz do sada prikupljenih podataka o padu meteora napravio analizu i sastavio izvješće koje je objavio Hrvatski astronomski savez na svojoj Facebook stranici:NASA – Centar za mala tijela – https://cneos.jpl.nasa.gov/fireballs/

– prolet meteora: 2020-02-28 09:30:34 UT
– procjenjena energija: 0,34 kT
– procjenjena brzina: preko 20 km/s
– procjenjena masa: 5.5 t
– procijenjena veličina: 1.5 m

Sedamdeset očevidaca dalo je svoje izjave o događaju, i to iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije. Putanja ukazuje na završetak leta u Sloveniji te da je svemirsko tijelo bilo veličine oko metar i pol.

“Za precizniju analizu potrebna je kalibracija video zapisa i statičkih snimaka (snimak istog dijela neba istim uređajem noću, i to tako da se na snimci vidi što više zvijezda). U kontaktu smo sa slovenskim astronomima koji se organiziraju u smislu analize njima dostupnih podataka i razmatraju mogućnost postojanja meteorita, po čemu će vjerojatno organizirati potragu. Prema višegodišnjem iskustvu, ovako brzm meteori ne ostaju krupniji meteoriti već sav materijal “izgori” u atmosferi. Moguće je međutim da sitniji komadi veličine do 10-ak grama prežive eksploziju, te se rasprše na širem području”, pojasnio je Šegon.(KAportal)