Aktualno Županija

Investicija od milijardu kuna: Modernizacija autoceste Karlovac

Zagreb donosi treći trak i pomicanje naplatnih kućica u Karlovcu.

Modernizacija najstarije dionice autoceste u Hrvatskoj, one Karlovac – Zagreb, izgrađene 1972., donijet će joj do 2027. treći trak, naplatne kućice na novoj lokaciji, novi kolnik i prometnu signalizaciju, zaštitu od buke, parkirališta za kamione. Cijeli projekt stajat će 848,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Pokazala je to Studija izvodljivosti, za koju su, navode u ARZ-u, istražena različita tehnička rješenja i predložene različite varijante da bi odabrana optimalna. Ona uključuje niz zahvata na postojećoj dionici autoceste Zagreb – Karlovac.

– Modernizacija autoceste: zaštita od buke, novi sustav odvodnje, prometna signalizacija i oprema (nove zaštitne ograde, ITS); dogradnja poprečnog profila: proširenje zaustavnog traka na širinu voznog traka (novi poprečni presjek kolnika po jednom smjeru: 2 vozna traka + prošireni zaustavni trak); obnova 60% kolničke konstrukcije (svi slojevi); rekonstrukcija čvora „Jastrebarsko“; izgradnja novih čvorova Selce (Karlovac) i Stupnik sa spojnim cestama; ugradnja sustava za vaganje teških teretnih vozila osigurana i parkirališta za kamione, preciziraju u ARZ-u.
Tako će, prema Studiji, naplatne kućice u Karlovcu biti preseljene na novu lokaciju, nedaleko postojećih, u karlovačkom naselju Selce.

Ukupni troškovi procijenjeni su na 848,9 milijuna kuna bez PDV-a, od čega se na izgradnju odnosi 776,4 milijuna kuna, a ostalo na pripremu, promidžbu i vidljivost i upravljanje projektom, te administraciju. Projekt nije financijski, ali jest društveno isplativ, te prihvatljiv za EU sufinanciranje, uz maksimalan iznos sufinanciranja od 76,43 posto prihvatljivih troškova odnosno 648.778.655 kuna.

Pripremna faza predviđena je do 2024., a izgradnja od 2024. do 2027. godine. (kaportal.hr)