Aktualno Županija

Ambiciozno najavljivan Razvojni fond Karlovačke županije nije zaživio kako se očekivalo – razlog nedostatak novca?

Pompozno najavljivan Razvojni fond Karlovačke županije koji je trebao pružati pomoć gradovima i općinama te jačati konkurentnost regije i pridonijeti uravnoteženom regionalnom razvoju izgleda da nije zaživio, bar ne onako kako se najavljivalo.

Naime, još na početku mandata župan Damir Jelić najavio je osnivanje fonda koji bi u 2018. godini bio težak gotovo 20 milijuna kuna. Sredstva za njegovu provedbu bila bi osigurana u proračunu djelomično od poreza na dohodak, kompenzacijskih mjera, sredstva od prodaje udjela u tvrtkama, ušteda u poslovanju, neutrošenih sredstava proračuna iz prethodnih godina i drugih izvora. Samo u prvoj godini u tu svrhu, čak 5 milijuna kuna bilo bi namaknuto iz ušteda u radu same Županije.

No, na prvom raspisanom javnom pozivu sredinom 2018. godine, za dvadeset projekata lokalnih jedinica osigurana je tek četvrtina najavljivanih sredstava, odnosno 5 milijuna kuna, i to u visini od najmanje 90 tisuća do najviše 405 tisuća kuna. U konačnici, riječ je i o jedinim osiguranim sredstvima fonda koja su bila na raspolaganju općinama i gradovima u Karlovačkoj županiji u ovom mandatu.

Naime, kako doznajemo, župan Jelić je načelnicima i gradonačelnicima obznanio da na sredstva iz Razvojnog fonda ne računaju zbog nedostatka novca. Stoga, gradovima i općinama jedini značajniji priljev županijskih sredstva ostaje onaj za redovito poslovanje zdravstvenih i obrazovnih ustanova na njihovima područjima i aktualnim projektima iz tog sektora te eventualna ulaganja u održavanje lokalnih i županijskih cesta u skladu s godišnjim planom Županijske uprave za cestu. No, postavlja se pitanje, radi li se zaista o premaloj županijskoj blagajni za sve potrebe ili su apetiti preveliki? (kaportal.hr)